Direct naar artikelinhoud
OverzichtStaking openbaar vervoer

Nationale staking bij De Lijn en de MIVB: hier is er hinder

Nationale staking bij De Lijn en de MIVB: hier is er hinder
Beeld Koen Moreau

De christelijke, socialistische en liberale vakbond organiseren vandaag een nationale vakbondsactie. Dat zorgt voor hinder, onder meer bij De Lijn en bij de MIVB. Amper 60 procent van de trams en bussen rijdt. Een overzicht.

De drie vakbonden organiseren vandaag een nationale actiedag, uit protest tegen de loonnormwet van 1996 en tegen wat ze de “beknotting” van de syndicale vrijheden noemen. De socialistische vakbond ABVV en de christelijke vakbond ACV focussen op een manifestatie in Brussel, de liberale bond ACLVB richt zich meer op lokale acties.

De Lijn

Door die nationale actiedag rijdt maar 60 procent van de bussen en trams van De Lijn vandaag. Ook heel wat bus- en tramchauffeurs van de vervoersmaatschappij doen namelijk mee aan de actiedag. Hierdoor zal 40 procent van de bussen en trams niet rijden. In Oost-Vlaanderen, West-Vlaanderen en Limburg is de hinder net iets groter.

De Lijn werkte een alternatieve dienstregeling uit op basis van het beschikbare personeel. Op basis van die werknemers, kan De Lijn naar eigen zeggen “ongeveer 60 procent van het gebruikelijke bus- en tramaanbod” aanbieden. De precieze dienstregeling per lijn is hier beschikbaar.

MIVB

Bij de Brusselse openbaarvervoermaatschappij MIVB is de hinder vandaag een pak groter. Daar rijdt enkel metrolijn 1, en die lijn is verlengd tot Erasmus. Ongeveer de helft van de trams rijdt, specifiek op de lijnen 3, 4, 7, 8, 9, 51 en 92. Op de andere metro- en tramlijnen zal er maandag geen verkeer meer zijn, meldt de MIVB op sociale media. Bij de bussen rijdt ongeveer een op vier uit. 

“Mensen moeten wel rekening houden met verhoogde wachttijden. We geven de voorkeur aan de drukste lijnen, maar vooral ook op lijnen die ergens op aansluiten”, zegt An Van hamme van de MIVB. “We proberen een zo groot mogelijk aanbod aan te bieden in functie van het aantal chauffeurs dat vandaag werkt.”

Twitter bericht wordt geladen...

TEC en NMBS

Ook bij de Waalse openbaarvervoermaatschappij TEC is er hinder. In de verschillende provincies is er hinder op tientallen lijnen. Op sommige lijnen zijn er helemaal geen bussen, op andere is er zo nu en dan een bus.

Bij de NMBS zijn er geen problemen: een groot deel van de betogers komt met de trein naar de hoofdstad. Door de impact van de vierde golf van het coronavirus moet de spoorwegmaatschappij vanaf vandaag wel elke dag goed 120 ritten schrappen, kondigde het bedrijf eerder aan.