Direct naar artikelinhoud
Overzicht

‘Zo veel mutaties in één keer. Ik ben verbijsterd’: 7 verhalen die u na dit weekend kan lezen

‘Zo veel mutaties in één keer. Ik ben verbijsterd’: 7 verhalen die u na dit weekend kan lezen
Beeld dm

We hebben zeven De Morgen-verhalen uitgekozen die u na dit weekend kan lezen.

1. Microbioloog Herman Goossens: ‘Zo veel mutaties in één keer. Ik ben verbijsterd’

Toen hij in maart de vierde golf voorspelde, werd hij met kritiek overladen en laste hij een mediapauze in. Nu doorbreekt Herman Goossens (64) de stilte. 

“Omikron slaat alles. Als we het virus nu niet heel ernstig nemen, weet ik het ook niet meer.” Lees het interview.

Herman Goossens.Beeld © Stefaan Temmerman

2. Over een paar maanden heeft de omikronvariant de overhand in Europa. Wat staat ons te wachten?

Over een paar maanden heeft de nieuwe, besmettelijkere omikronvariant van het coronavirus de overhand in Europa, zo doen nieuwe berekeningen van de Europese gezondheidsdienst ECDC vermoeden. Een nieuw hoofdstuk in de coronacrisis breekt dan aan. Wat staat ons te wachten?

“Er is een heel nieuw virus bij gekomen”, zegt epidemioloog Alma Tostmann. “Dat beseffen we toch nog te weinig.”

Kerstsfeer in mineur in Athene. Zullen een aantal van onze gewoontes straks helemaal anders zijn door toedoen van de omikronvariant?Beeld AFP

3. Sterrenkundige zet belangrijkste multiversumtheorieën op een rij: ‘Het is onwaarschijnlijk dat er maar één versie van mezelf is’

Ans Hekkenberg (33) schreef Het multiversum, een fascinerend boekje over de vraag of er nog andere heelallen bestaan naast het onze. Ze zet de vijf belangrijkste multiversumtheorieën op een rij en voert je mee op een duizelingwekkende reis door de ruimte.

“De ontwikkelingen gaan snel. Ik verwacht dat we binnen twintig jaar ander leven zullen ontdekken in de ruimte.” Lees het interview.

Ans Hekkenberg.Beeld Bram Belloni

4. Niet alleen in ‘De slimste mens’ legt de generatiekloof een kenniskloof bloot

Een 45-jarige viroloog die niets over Frozen kan zeggen, of een 28-jarige sporter die ABBA met U2 verwart: het komt steeds vaker voor. De makers van De slimste mens ter wereld hebben het voor het eerst moeilijk om vragen te bedenken die zowel jong als oud kunnen beantwoorden. 

Ook buiten het programma neemt de gedeelde kennis af, wat volgens experts voor maatschappelijke spanningen kan zorgen. Lees het artikel.

Gloria Slimste mensBeeld SBS

5. Eric is gelukkig in zijn open relatie: ‘Jaloezie is een beest dat met veel training te temmen valt’

Exclusiviteit is niet de weg naar geluk voor Eric (56) en zijn vrouw. Al jaren stonden ze elkaar toe ook op anderen verliefd te worden. Een nachtje in de hottub met een bevriend koppel tilde hun ‘open relatie’ naar een nog hoger niveau.

“Ik zeg niet dat ik nooit jaloers ben, maar het is niet de verterende jaloezie die je kunt voelen als er sprake is van bedrog.” Lees het interview.

‘Zo veel mutaties in één keer. Ik ben verbijsterd’: 7 verhalen die u na dit weekend kan lezen
Beeld lotte dijkstra

6. Willy Sommers: ‘Die shit over ‘de oude bok en het jonge blaadje’, dat wilde ik niet opnieuw over me heen krijgen’

De Franse schrijver Marcel Proust beantwoordde ze ooit in een vriendenboekje, nu geeft De Morgen er een eigenzinnige draai aan. In ‘De vragen van Proust’ beantwoorden bekende en minder bekende medemensen een reeks persoonlijke en confronterende vragen. Deze week: muzikant Willy Sommers (69). Wie is hij in het diepst van zijn gedachten? 

“Liefde is muziek voor mij. Ik wil zingen. Ik wil op een podium staan. Ik wil applaus krijgen. Soms vergeet ik dat er nog andere dingen zijn in het leven.” Lees het interview.

Willy Sommers.Beeld © Stefaan Temmerman

7. Luc (67) en Mariette (69) zien hun zorg uitgesteld worden: ‘Ik verzeker je: voortdurende pijn is ontzettend belastend’

Mariette Claes en Luc Maddelein zijn maar twee van de vele patiënten die lijdzaam moeten toezien hoe hun ‘niet-dringende zorg’ door de toevloed van coronapatiënten wordt uitgesteld. 

“Ik ben bang. Ik pieker over hoe het met mijn man, kinderen en kleinkinderen verder moet als ik dit niet overleef.” Lees de getuigenis.

Hoofdredacteur Bart Eeckhout bundelt elke week verhalen zoals deze in de ‘Beste van het week’-nieuwsbrief van De Morgen. Vul hieronder uw mailadres in om voortaan ook deze e-mail te krijgen.