Hoe Tether de cryptomarkt overweldigt met valse dollars en een enorme zeepbel vormt

Stablecoin Tether (USDT), een cryptomunt die de koers van de dollar volgt, is wellicht het grootste gevaar voor de cryptomarkt geworden. Waarom juist?

Sinds de grote cryptocrash van dit weekend heeft het bedrijf achter Tether, vierde grootste cryptomunt ter wereld en meest gebruikte digitale munt om andere crypto aan te kopen, zo’n 1,5 miljard dollar aan nieuwe USDT-munten bijgemaakt.

In oktober bracht het Internationaal Monetair Fonds (IMF) al eens een vernietigend rapport uit over Tether. Daarin staat te lezen dat de waarde van USDT-munten niet steunt op echte dollars, maar op quasi-waardeloze handelspapieren, bijgehouden door ondernemingen in de Kaaimaneilanden.

Maar de problemen van Tether zijn echter nog groter dan eerst gedacht, en zijn bovendien in staat om de gehele cryptomarkt te besmetten.

Maar 2,9 procent van USDT-munten ondersteund door cash

Voor 2019 beweerde Tether nog dat 100 procent van zijn cryptomunten ondersteund werden door cash. Sinds april 2019 moest het cryptobedrijf, dat zelf gevestigd is op de Kaaimaneilanden, echter toegeven dat maar 74 procent van hun digitale munten steunen op “cash en andere equivalenten”. Daarmee worden dus de schimmige handelspapieren bedoeld. Die activa zijn ten tijde van een economische crisis bijzonder moeilijk om te verwisselen voor cash en daarom niet betrouwbaar genoeg om stablecoins te ondersteunen.

Vervolgens rapporteerde The Financial Times in mei van dit jaar dat Tether aangaf dat maar 2,9 procent van hun cryptomunten steunen op cash dat effectief op de rekening van het bedrijf staat.

Dit betekent effectief dat er valse dollars worden gebruikt op de cryptomarkt om andere cryptomunten, zoals Bitcoin, Ethereum en Binance coin, aan te schaffen. De makers van Tether dachten dat ze zomaar geld kunnen bij drukken, zoals de Amerikaanse Federal Reserve dat de afgelopen maanden deed.

Tether blaast de waarde van crypto artificieel op

De waarde van de volledige cryptomarkt werd dus de laatste maanden vermoedelijk opgepompt door een enorme influx aan Tether-munten die eigenlijk niet gebaseerd zijn op bestaande dollars, denken verschillende experts. Mogelijk lag deze onthulling, samen met de angst rond Omikron, mee aan de basis van de cryptocrash die we de voorbije dagen zagen.

Wat nu? “Tether zal ten onder gaan, samen met een aanzienlijk deel van de cryptomarkt, en digitale munten zullen vervolgens genadeloos gereguleerd worden”, meent een bijzonder beerse cryptoanalist op Reddit.

(kg)

Meer