Direct naar artikelinhoud
Belangrijk nieuwsMuziek

‘Music (was my first love)’-zanger John Miles (72) overleden

John Miles.Beeld BELGAIMAGE

‘Night of the Proms’-veteraan John Miles is gisteren, 5 december, op 72-jarige leeftijd overleden. Hij stierf in zijn woonplaats in het Engelse Newcastle, omringd door zijn familie, aan de gevolgen van een korte, maar ernstige ziekte. Miles was vooral bekend van zijn grote hit ‘Music’. 

“Na een korte ziekte is John Miles vredig van ons heengegaan”, schrijft zijn familie op Facebook. “Hij was een liefhebbende echtgenoot, vader en grootvader en we zullen hem enorm missen. Hij zal voor altijd voortleven in onze harten met de prachtige muzikale erfenis die hij heeft achtergelaten.” 

In 1976 scoorde John Miles een wereldhit met ‘Music’. Het nummer groeide uit tot de hymne van ‘Night of the Proms’, waar Miles al tijdens de eerste editie in 1985 te gast was. Sinds het begin van de concertreeks in Antwerpen maakt hij integraal deel uit van de tour, met uitzondering van de twee jaar waarin hij Tina Turner begeleidde als musical director en leadgitartist.

Samenwerkingen

Miles is een muzikale uitdaging nooit uit de weg gegaan, en dat heeft vaak voor opvallende muzikale momenten gezorgd, waaronder zijn duetten met Andrea Bocelli (1995), Michael McDonald (2002), Sharon den Adel (2009), Anastacia (2012), Zucchero (1999), Emily Bear (2017), Lara Fabian (2007), Milow (2018) en Ronan Keating (2016). 

Daarnaast verzorgde hij covers van onvergetelijke hits van Queen, Led Zeppelin, ELO, Miley Cyrus, Avicii en Van Halen. Deze zomer nog stond hij op de Summer Edition van ‘Night of the Proms’, naast artiesten als Regi en The Starlings. 

Het Antwerpse Sportpaleis, de thuisbasis van Night of the Proms, reageert verslagen op het nieuws. “Night of the Proms en jij dat was een ‘match made in heaven’. Je was er bijna elk jaar bij, en elk jaar opnieuw weer die zelfde liefde en warmte die je ons gaf. Het zal nooit meer hetzelfde zijn. Maar toch gaan we voor altijd hetzelfde geluk voelen als we de noten van ‘Music’ horen”, klinkt het op Facebook. 

Naast zijn vrouw Eileen, met wie hij 49 jaar getrouwd was, laat hij een zoon en dochter en twee kleinkinderen na.