Archieffoto ter illustratie
Laurie Dieffembacq

Stad Brussel huurt 100 tijdelijke opvangplaatsen voor mensen die asiel willen aanvragen 

Met 100 noodopvangplaatsen op hotel wil de stad Brussel een tijdelijke oplossing bieden aan de migranten en vluchtelingen die wachten om asiel aan te vragen aan aanmeldcentrum het Klein Kasteeltje. Omdat er te weinig plaatsen zijn om iedereen te kunnen aanmelden, slapen mensen nu noodgedwongen op straat.

Stad Brussel huurt via burgerplatform BXL Refugees en Artsen Zonder Grenzen 100 noodopvangplaatsen voor die mensen die in de kou wachten om een asielaanvraag te kunnen indienen bij aanmeldcentrum het Klein Kasteeltje van Fedasil.

Vorige week stonden er dagelijks 100 à 200 mensen aan te schuiven om asiel aan te vragen. Niet-begeleide minderjarigen en families komen daarbij eerst aan de beurt, voor alleenstaande mannen waren er vaak geen opvangplaatsen meer. Tientallen mensen brengen de nacht daarom op straat door in de hoop om de volgende dag met meer succes in de rij aan te schuiven.

We kunnen mensen niet dakloos laten met dit extreme winterweer

Philippe Close, burgemeester van Brussel (PS)

Brussels burgemeester Philippe Close (PS) benadrukt dat het niet zijn bevoegdheid is om een oplossing voor de mensen op straat te vinden, maar tijdelijk investeert de stad nu wel in 100 opvangplaatsen in een hotel in Sint-Gillis. "Want", zegt Close: "we kunnen mensen niet dakloos laten met dit extreme winterweer." Over een tweetal weken zou dan het Bordet-gebouw, een OCMW-gebouw van de stad, klaar moeten zijn om 150 à 200 mensen te kunnen opvangen.

Tijdelijke tussenkomst

De stad werkt voor de noodopvang samen met het burgerplatform BXL Refugees en Artsen Zonder Grenzen.  Julien Buha Colette, missiehoofd van Artsen zonder Grenzen, vindt dat de politiek te passief toekijkt: "Maar onze tussenkomst is tijdelijk: het is aan de federale overheid om snel haar verantwoordelijkheid te nemen. Deze opvangcrisis had vermeden kunnen worden en er moet nu een einde aan komen."

Vorige week kondigde federaal staatssecretaris voor Asiel en Migratie Sammy Mahdi (CD&V) wel nog aan dat er extra noodopvang komt in de legerkazerne van Glons, in de provincie Luik. Hij hoopt de komende weken ook nieuwe plaatsen te openen in onder andere Damme, Leopoldsburg, Jambes, Marcinelle, Nonceveux en Molenbeek.

Meest gelezen