“Bacteriën zitten overal”: Waarom je best geen warm eten bewaart in de koelkast
Als warm eten niet op geraakt, bewaren we de restjes meestal in de koelkast. Ideaal voor de lunch of het avondeten de volgende dag. Maar warm eten in de koelkast steken, houdt ook risico’s in. Marcel Zwietering, professor levensmiddelenmicrobiologie aan de Universiteit van Wageningen (Nederland) en Wieke van der Vossen, expert voedselveiligheid geven tips.
“Wanneer je warme of hete voeding in de koelkast steekt, neemt de warmte in de hele koelkast toe. Het andere eten in de koelkast warmt zo mee op”, zegt Zwietering. “Warm eten verdampt ook nog, waardoor er condens onstaat in de koelkast”, voegt Van der Vossen eraan toe.
Sommige bacteriën, zoals salmonella en listeria, zijn niet waar te nemen
“Het is niet zo dat een pan met warm eten in de koelkast ervoor zorgt dat je van al het voedsel in de koelkast ziek kunt worden. Maar de kans op bederving neemt wel toe”, stelt Van der Vossen. “Aan veel producten kan je zien, ruiken of proeven dat ze niet meer goed zijn. Maar sommige bacteriën die voedselvergiftiging veroorzaken zijn niet waar te nemen. Voorbeelden zijn salmonella en listeria (vaak voorkomend in rauw vlees- en ongepasteuriseerde zuivelproducten, red.).”
Tot hoeveel graden moet je eten dan zijn afgekoeld?
“Wij adviseren om het eten te laten afkoelen tot op kamertemperatuur. Bij grote hoeveelheden warm eten kan dat een tijdje duren. Om het afkoelen te versnellen kan je de pan wel in een bakje of emmer met koud water zetten’’, zegt Van der Vossen.
Verder stelt Zwietering: “Je kan het eten even in de kelder of buiten zetten, als het koud genoeg is. Dan moet je het wel goed afdekken. Ook in kleinere porties gaat afkoelen veel sneller.”
Als je warm eten niet afdekt, droogt het snel uit
Waarom moet je voedsel altijd afdekken?
“Bacteriën zitten overal in je koelkast, daarom is het belangrijk dat je je eten altijd afdekt. Producten kunnen elkaar besmetten en door voedsel af te dekken zorg je ervoor dat bacteriën niet onderling kunnen overspringen op elkaar. Daarnaast komt er veel damp vrij wanneer het eten nog warm is. Als je het niet meteen afdekt, droogt het eten uit”, stelt Zwietering.
Hoe zit het met warm eten dat je in de vriezer wilt bewaren?
Volgens Vossen is de diepvries veel minder risicovol. “In een losse diepvries is de temperatuur doorgaans -18°C. Over het algemeen is dat een stuk veiliger, want er is geen bacteriegroei bij zo’n lage temperatuur. Toch is ook hier het advies om er geen warme dingen in te zetten, alleen al voor de duurzaamheid. Het kost dan veel energie om het apparaat koel te houden”, aldus Zwietering.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Welke drank is het gezondst bij je ontbijt? Diëtist: “Dit drinken op een lege maag verhoogt je metabolisme met 30%”
-
HLN Shop
Van ballongarde tot kneedhaak: wanneer gebruik je welke klopper op je keukenrobot of handmixer?
Een keukenrobot is veel meer dan een veredelde mixer. Toch als je de diverse hulpstukken waarvan een kwalitatief toestel voorzien is juist inzet. Weet je geen raad met deze mysterieuze objecten en liggen ze maar te verstoffen in je kast? Een spijtige zaak waar HLN Shop graag verandering in brengt met een overzicht van de meest courante kloppers. Meteen aan de slag gaan? Eindigen doen we met een overheerlijk recept voor kaastaart. -
Vandaag vindt Eid-al-Fitr of het Suikerfeest plaats: wat staat er zoal op het menu?
Vandaag is het zover: na een maand lang niet eten en drinken is de ramadan voorbij en is het tijd voor Eid-al-Fitr of het Suikerfeest. Maar wat schaft de pot op zo’n dag? Wat houdt dat einde van de vastentijd precies in? En eet elk gezin iets anders, zoals met Kerstmis, of zijn er vaste waarden die nooit mogen ontbreken? -
-
PREMIUM
Zo maak je de lekkerste vol-au-vent volgens Piet Huysentruyt: “Voor de balletjes is dit soort gehakt de beste keuze”
-
PREMIUM
'Oatzempic' is nieuwe hype online om af te vallen: hoe maak je het? En hoe werkt het?
Na Ozempic is ‘Oatzempic’ nu de nieuwste hype op TikTok om snel kilo’s te verliezen. Influencers promoten het als een simpel alternatief voor het geneesmiddel en bovendien zonder doktersvoorschrift. Maar is dit écht een wondermiddel of het zoveelste crashdieet? Wat zit er juist in? En kunnen de kilo’s er hiermee afblijven? Diëtisten Sanne Mouha en Michaël Sels nemen de nieuwe trend onder de loep: “Het is slim gezien.” -
Waarom je het kookvocht van aardappelen niet mag hergebruiken in sauzen of gerechten
Echte kookliefhebbers maken gebruik van het kookvocht van pasta en rijst, om bijvoorbeeld een extra smaakvolle saus te maken. Maar met het kookvocht van aardappelen mag je níét hetzelfde doen, waarschuwt professor en bio-ingenieur Bruno De Meulenaer: “Bij grote hoeveelheden kan dat dodelijk zijn.” -
Mijnenergie
Klopt jouw energiefactuur wel helemaal? En hoe betwist je een te hoge afrekening?
-
Jobat
Ontslag gekregen of genomen: op welke werkloosheidsuitkering kan je dan rekenen?
-
HLN Shop
Op safari in de Benelux: vijf zinderende ervaringen om na te jagen
Hou je van natuur en avontuur, staat een safari vermoedelijk hoog op je bucketlist. Geen tijd/budget om af te reizen naar Afrika? Het perfecte plan B bevindt zich net over de grens, in Hilvarenbeek: in de Beekse Bergen onderneem je een safari met alles erop en eraan zonder op het vliegtuig te moeten stappen. HLN Shop geeft een checklist mee van wat je niet mag missen op je Nederlandse dan wel Afrikaanse safaritocht. -
PREMIUM
Welke voeding bewaar je in de koelkast en wat zeker niet? Prof schept duidelijkheid: “Een ei koel bewaren heeft zowel een voor- als een nadeel”
Komkommers: eruit. Bessen: erin. Eieren: twijfelgeval. Niet alle voedingsmiddelen die we over het algemeen in de koelkast bewaren, horen daar ook effectief thuis. Professor Levensmiddelenmicrobiologie en -conservering (UGent) Frank Devlieghere vergelijkt – letterlijk – appels met peren en helpt ons op weg: wat moeten we – zeker op warme zomerdagen – absoluut in de koelkast bewaren en wat beter niet? -
PREMIUM
Nieuw label in de supermarkt: deze producten kan je perfect opeten wanneer de datum op de verpakking overschreden is