©  carlo coppejans

Zes maanden cel met uitstel gevraagd voor seksistische lezing Jeff Hoeyberghs

Plastisch chirurg Jeff Hoeyberghs, die zich voor de strafrechter moet verantwoorden voor seksisme en discriminatie na zijn uitspraken aan de UGent in 2019, moet gestraft worden met zes maanden cel met uitstel en een geldboete van 8.000 euro. Dat heeft het openbaar ministerie dinsdag gevorderd voor de Gentse correctionele rechtbank. Hoeyberghs is zelf niet aanwezig, maar zijn advocaat Hans Rieder vraagt de vrijspraak.

Bron: BELGA

Op uitnodiging van de conservatieve Vlaamse studentenvereniging Katholiek Vlaams Hoogstudentenverbond (KVHV) gaf Hoeyberghs op 4 december 2019 een lezing aan de UGent waarin hij een reeks seksistische en denigrerende opmerkingen maakte. Zo zei hij onder meer: “Vrouwen willen wel de privileges van de mannelijke bescherming en geld. Maar ze willen wel niet meer hun benen opendoen”. En: “Je kan een vrouw niet als gelijke behandelen zonder haar slaaf te worden.” Hij stelde verder dat “wij ze wasmachines, afwasmachines, poetsvrouwen gegeven hebben, totdat ze natuurlijk zelf overbodig waren”. Of nog: “Hulp zoeken bij een wijf. Weet je hoe wij dat noemen? Jeanetten.”

Beelden van de lezing werden online geplaatst en er liepen uiteindelijk 1.489 meldingen binnen bij het Instituut voor gelijkheid van vrouwen en mannen. Ook Interfederaal Gelijkekansencentrum Unia kreeg 152 meldingen binnen voor discriminatie wegens “raciale criteria, fysieke kenmerken of gezondheidstoestand”.

De raadkamer besliste dat Hoeyberghs zich voor de strafrechter moest verantwoorden. Zijn advocaat Hans Rieder diende een verzoekschrift tot wraking in tegen de voorzitter van de correctionele rechtbank Jan Van den Berghe, maar het hof van beroep wees het verzoek af en ook het cassatieberoep werd afgewezen.

De zaak wordt dinsdagmorgen behandeld door de correctionele rechtbank, maar Hoeyberghs is niet aanwezig. “Hij laat zich verontschuldigen”, stelde zijn advocaat Hans Rieder.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer