“Bacteriën zitten overal”: Waarom je best geen warm eten bewaart in de koelkast
Als warm eten niet op geraakt, bewaren we de restjes meestal in de koelkast. Ideaal voor de lunch of het avondeten de volgende dag. Maar warm eten in de koelkast steken, houdt ook risico’s in. Marcel Zwietering, professor levensmiddelenmicrobiologie aan de Universiteit van Wageningen (Nederland) en Wieke van der Vossen, expert voedselveiligheid geven tips.
“Wanneer je warme of hete voeding in de koelkast steekt, neemt de warmte in de hele koelkast toe. Het andere eten in de koelkast warmt zo mee op”, zegt Zwietering. “Warm eten verdampt ook nog, waardoor er condens onstaat in de koelkast”, voegt Van der Vossen eraan toe.
Sommige bacteriën, zoals salmonella en listeria, zijn niet waar te nemen
“Het is niet zo dat een pan met warm eten in de koelkast ervoor zorgt dat je van al het voedsel in de koelkast ziek kunt worden. Maar de kans op bederving neemt wel toe”, stelt Van der Vossen. “Aan veel producten kan je zien, ruiken of proeven dat ze niet meer goed zijn. Maar sommige bacteriën die voedselvergiftiging veroorzaken zijn niet waar te nemen. Voorbeelden zijn salmonella en listeria (vaak voorkomend in rauw vlees- en ongepasteuriseerde zuivelproducten, red.).”
Tot hoeveel graden moet je eten dan zijn afgekoeld?
“Wij adviseren om het eten te laten afkoelen tot op kamertemperatuur. Bij grote hoeveelheden warm eten kan dat een tijdje duren. Om het afkoelen te versnellen kan je de pan wel in een bakje of emmer met koud water zetten’’, zegt Van der Vossen.
Verder stelt Zwietering: “Je kan het eten even in de kelder of buiten zetten, als het koud genoeg is. Dan moet je het wel goed afdekken. Ook in kleinere porties gaat afkoelen veel sneller.”
Als je warm eten niet afdekt, droogt het snel uit
Waarom moet je voedsel altijd afdekken?
“Bacteriën zitten overal in je koelkast, daarom is het belangrijk dat je je eten altijd afdekt. Producten kunnen elkaar besmetten en door voedsel af te dekken zorg je ervoor dat bacteriën niet onderling kunnen overspringen op elkaar. Daarnaast komt er veel damp vrij wanneer het eten nog warm is. Als je het niet meteen afdekt, droogt het eten uit”, stelt Zwietering.
Hoe zit het met warm eten dat je in de vriezer wilt bewaren?
Volgens Vossen is de diepvries veel minder risicovol. “In een losse diepvries is de temperatuur doorgaans -18°C. Over het algemeen is dat een stuk veiliger, want er is geen bacteriegroei bij zo’n lage temperatuur. Toch is ook hier het advies om er geen warme dingen in te zetten, alleen al voor de duurzaamheid. Het kost dan veel energie om het apparaat koel te houden”, aldus Zwietering.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Livios
Is een architect verplicht als je je woning wil renoveren?
-
PREMIUM
Goedkoper dan een dure proteïneshake én goed voor spierherstel: welke chocolademelk is de beste keuze na het sporten?
In de winkelrekken zie je veel producten met extra proteïnen. “Maar je kan na het sporten ook gewoon chocolademelk drinken om te herstellen”, legt diëtiste Sanne Mouha uit. Kies je een variant met of zonder suiker? Eentje met soja of met extra proteïnen? Mouha helpt je de juiste keuze te maken en verheldert waarom de drank je spieren herstelt: “Maar niet elke chocomelk is geschikt na je sportmoment.” -
Jobat
Ontslag gekregen of genomen: op welke werkloosheidsuitkering kan je dan rekenen?
Er komen heel wat formaliteiten bij kijken als je werkgever je ‘laat gaan’. Eén van de belangrijkste, waarvoor je ook zelf de nodige stappen dient te ondernemen, is de werkloosheidsuitkering. Terwijl je zoekt naar een nieuwe job – intensief én tijdrovend – zorgt deze vergoeding ervoor dat je niet zonder een inkomen komt te zitten. Maar wanneer heb je er recht op als bediende, en hoeveel bedraagt die uitkering? Jobat.be zoekt het uit. -
-
HLN Shop
Van ballongarde tot kneedhaak: wanneer gebruik je welke klopper op je keukenrobot of handmixer?
-
vtwonen
Met deze tips blijft je basilicumplant voortaan wél in leven
De basilicumplant: onmisbaar als je van Italiaans eten houdt én een groene sfeermaker op het keukenblad. Tenminste… voor zolang het duurt. Want zo’n plant in leven houden blijkt niet altijd even gemakkelijk. Daarom doet vtwonen.be je hieronder vijf toptips cadeau. -
PREMIUM
Welke voeding bewaar je in de koelkast en wat zeker niet? Prof schept duidelijkheid: “Een ei koel bewaren heeft zowel een voor- als een nadeel”
Komkommers: eruit. Bessen: erin. Eieren: twijfelgeval. Niet alle voedingsmiddelen die we over het algemeen in de koelkast bewaren, horen daar ook effectief thuis. Professor Levensmiddelenmicrobiologie en -conservering (UGent) Frank Devlieghere vergelijkt – letterlijk – appels met peren en helpt ons op weg: wat moeten we – zeker op warme zomerdagen – absoluut in de koelkast bewaren en wat beter niet? -
Neem nu deel aan de Gouden Giro en maak kans op de hoofdprijs van 5.000 euro dankzij HLN
-
Elke dag een banaan eten, hoe gezond is dat?
-
PREMIUM
Nieuw label in de supermarkt: deze producten kan je perfect opeten wanneer de datum op de verpakking overschreden is
Nee, het is niet omdat de datum op de verpakking van je melk, yoghurt, choco of ontbijtgranen is overschreden, dat de inhoud ervan in de vuilbak moet. Een nieuwe campagne roept consumenten op eerst te kijken, ruiken en proeven vooraleer voedsel weg te gooien. Zo’n 200 producten krijgen een label dat zegt dat de datum niet allesbepalend is voor de houdbaarheid. “Correct bewaard voedsel is vaak nog dagen, weken of zelfs een jaar nadat de datum op de verpakking overschreden is perfect te eten. En lekker.” -
PREMIUM
Waarom je frituurolie volgens nieuwe studie beter niet heropwarmt (en hoe je ziet wanneer de olie slecht is)
Heel wat Vlaamse huishoudens zetten wekelijks frietjes op het menu. Algemeen geldt dat je zes tot acht keer in hetzelfde frituurvet kan bakken, maar volgens nieuw onderzoek vervang je dat vet best toch iets vroeger. “Want bij herhaaldelijk verhitten worden chemische verbindingen gevormd die het risico op bijvoorbeeld alzheimer kunnen verhogen”, zegt professor Yannick Vermeiren. Hij tipt wanneer het écht tijd is voor nieuwe olie en geeft een alternatief. -
PREMIUM
Je immuniteit kan je opkrikken met de juiste voeding: wat eet je best wel en niet? “Het MAC-dieet is ideaal”