200 Amerikaanse kranten dagen Google en Facebook voor de rechter vanwege monopoliegedrag

Lokale Amerikaanse kranten werken stilletjes aan een antitrustzaak tegen Facebook van Meta en Google. De twee techreuzen zouden de digitale advertentiemarkt gemonopoliseerd hebben en zo de kranten financieel doodknijpen.

Verschillende kleine Amerikaanse kranten hebben hun lokaal verzet tegen “Big Tech” omgezet in een ware nationale beweging. Zo’n 200 kranten bouwen aan een antitrustzaak tegen Facebook (van moederbedrijf Meta) en Google vanwege de absolute dominantie die de twee techbedrijven hebben verworven op de advertentiemarkt. Dat rapporteerde nieuwssite Axios dinsdag.

“Het intellectuele kaderwerk voor deze actie werd de laatste 3 tot 4 jaar gevormd”, zei Doug Reynolds, managing partner bij HD Media, een holding die verschillende kranten in de staat West Virginia bezit. Reynolds en een groep advocaten startten in januari van dit jaar al de eerste rechtszaak tegen de techbedrijven, weet Axios.

Reynolds werkt tegenwoordig samen met een grote coalitie advocaten die verschillende andere kranten vertegenwoordigen om “Big Tech”-spelers neer te halen in de rechtbank. In totaal zijn er 30 mediagroepen betrokken die samen meer dan 200 kranten belichamen en 17 mediagroepen, met zo’n 150 kranten op zak, hebben inmiddels al een antitrustprocedure opgestart.

Betalen voor nieuws op socialemediaplatformen

Het doel van dit juridisch steekspel is om de “schade” goed te maken die techbedrijven hebben toegebracht aan de kranten, zegt Clayton Fitzsimmons, een van de advocaten van de lokale media, tegen Axios. “Het andere doel is om een systeem te vormen waarin kranten niet alleen opnieuw competitief kunnen zijn, maar kunnen bloeien.”

De uitspraak van de advocaat is wellicht een verwijzing naar recente regelgeving in Australië, waar techbedrijven de lokale mediabedrijven nu moeten betalen voor nieuws dat verdeeld wordt op hun platformen.

Amerikaanse autoriteiten, waaronder de House Judiciary Committee, kijken ondertussen met argusogen naar de impact die “Big Tech” heeft op de competitieve slagkracht van kleine kranten. Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft Google al rond de oren geslagen met een antitrustzaak. Ook Meta, het moederbedrijf van Facebook, staat op het punt om oog in oog te staan met een antitrustprocedure.

“Verkeerde beweringen”

Fitzsimmons gelooft dat deze rechtszaken zullen dienen als “klokkenluiders” om verschillende andere problemen met “Big Tech” bloot te leggen. Hij denkt ook dat het mogelijk is dat de rechtszaken uiteindelijk op het niveau van de Amerikaanse staten zullen uitgevochten worden, wat verschillende resultaten zou kunnen opleveren.

Axios vroeg ook aan de techbedrijven zelf wat ze vinden over de rechtszaken. Meta weigerde de Amerikaanse site van een antwoord te dienen.

Google zei echter het volgende: “Deze bewering zijn gewoon verkeerd. De digitale advertentiemarkt is druk bezet en competitief. Onze advertentiekosten zijn lager dan het gemiddelde in de sector en uitgevers behouden het overgrote deel van de verdiende inkomsten bij het gebruik van onze producten. We zijn een van ’s werelds toonaangevende financiële supporters van journalistiek en hebben miljarden dollars verstrekt om kwaliteitsjournalistiek in het digitale tijdperk te ondersteunen.”

(evb)

Meer