Limburgs platform zet zorgmedewerkers flexibel in

De zorgsector kampt met een groot personeelstekort, maar nu is er een Limburgs platform om zorgmedewerkers flexibel in te zetten. Het platform Paragon Medical stuurt deeltijdse zorgmedewerkers naar plaatsen waar er tekorten zijn, en dat is in deze coronatijd geen overbodige luxe. 

Het HR-platform Paragon Medical koppelt zorgmedewerkers en zorginstellingen aan elkaar en probeert zo de tekorten in de zorg weg te werken. Het idee ontstond bij Joris Brugmans, HR manager in het Sint-Trudo ziekenhuis, hij bouwde het samen uit met Dirk Vanstraelen. Het platform wil het eenvoudiger maken voor zorginstellingen om veranderende personeelsbezettingen snel op te vangen en ook geschoolde zorgmedewerkers de kans bieden om op een flexibele manier aan de slag te gaan.

Het zijn mensen die extra gemotiveerd zijn. En ze brengen ook nieuwe ideeën mee. 

Hoofdverpleegkundige Geert Berden

Het personeelstekort is enorm toegenomen, en dat zo'n platform veel voordelen kan hebben, denkt ook Geert Berden. Hij is hoofdverpleegkundige op de dienst spoedgevallen in het Sint-Trudo ziekenhuis in Sint-Truiden. "Voor Covid was er zo'n 20 procent absenteïsme en dat was al hoog vergeleken met andere sectoren", zegt Berden. "In de eerste golf is dat gestegen naar 36 procent, en nu is het nog meer aan het stijgen. Deze extra ondersteuning is dus zeker welkom."

Het kan zowel voor de werknemers zelf als voor de werkvloer interessant zijn, denkt Berden. "Want het zijn ook mensen die extra gemotiveerd zijn en extra ervaring zoeken. Ze brengen ook nieuwe ideeën mee en zorgen zo voor extra kruisbestuiving."

Het platform is sinds dit jaar volledig operationeel. In het totaal werden er dit jaar al 55.352 (zorg)uren ingezet, in het Sint-Trudo Ziekenhuis en het vaccinatiecentrum ELZ Limburg en West-Limburg.

Meest gelezen