Direct naar artikelinhoud
NieuwsCoronavirus

Vrij reizen door Europa blijft mogelijk na 1 februari: dit zijn de voorwaarden

Vrij reizen door Europa blijft mogelijk na 1 februari: dit zijn de voorwaarden
Beeld BELGA

Vrij reizen door Europa moet mogelijk blijven, ondanks de hoge besmettingsgraden in veel landen. Voorwaarde is wel dat iedereen binnen negen maanden na zijn laatste prik een boosterprik heeft gehaald.

Dat is globaal de uitkomst van Brussels beraad dinsdag tussen de 27 EU-ministers van Volksgezondheid. “Samen uit, samen thuis. Het is niet verstandig als landen eigen reisregels hanteren,” aldus de Nederlandse minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge na afloop.

De nieuwe regels gaan waarschijnlijk per februari in. Minister de Jonge zei het belangrijk te vinden dat reizen voor wie afdoende gevaccineerd is mogelijk blijft: “Mensen willen weten of ze met vakantie kunnen of niet.” Met de bestaande coronapas wordt dat lastig omdat steeds meer landen op eigen houtje besluiten tot aanvullende regels en er dus eigenlijk al weken geen gezamenlijke pas meer is.

Dat is ook precies de reden dat de Europese Commissie op 25 november met voorstellen kwam om alles opnieuw te stroomlijnen.

Lees ook

Vaccinatieteller België: hoe vordert de boostercampagne, en wanneer kom ik aan de beurt? Volg de evolutie op de voet

Verplichte PCR-test

De bescherming van de eerste prikken begint na zes maanden af te nemen. Niet alle lidstaten hebben meteen genoeg vaccins of prikcapaciteit voor een snelle boosterprik. De Sloveense minister van Volksgezondheid Janez Poklukar, nog tot 1 januari raadsvoorzitter, verklaarde na afloop dat hij hoopt over de geldigheidsduur nog deze maand een akkoord te bereiken, nog voor zijn Franse collega de hamer overneemt.

In de raad hield Hugo de Jonge een ferm pleidooi voor samen optrekken. Dat moet zich niet beperken tot de coronapas, hij wil ook een verplichte PCR-test voor iedereen die naar Europa wil reizen. Ook daarover moet later nog worden besloten, maar diverse ministers vielen hem al bij.

Omikronvariant

Aan het begin van het beraad drong EU-commissaris van Volksgezondheid Kyriakides er op aan dat alle lidstaten vaart maken met de vaccinaties. “Vaccineren en boosteren zijn de enige uitweg.” Op dit moment is 66 procent van de Europese bevolking gevaccineerd en 77 procent van de volwassen Europese bevolking.

Met de nieuwe, veel besmettelijker varianten moeten de vaccinatiepercentages omhoog. Veel ministers zeiden dat ze nu ook kinderen vaccineren, of dat voorbereiden.

De experts die de ministers in Brussel toespraken drukten hun ‘ernstige bezorgdheid’ uit nu de besmettingen om zich heen grijpen en er over de omikronvariant nog steeds veel onbekend is. “De situatie is al ernstig zonder omikron. Maar we weten dat snel ingrijpen helpt. En dat gevaccineerden een aanzienlijk betere bescherming hebben.”