Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

BEKIJK - Angela Merkel geeft na 16 jaar fakkel door aan nieuwe Duitse bondskanselier Olaf Scholz

Het is zover. Na 16 jaar heeft Duitsland een nieuwe bondskanselier. De sociaaldemocraat Olaf Scholz heeft in het Duitse parlement de eed afgelegd. Zijn voorganger, de christendemocrate Angela Merkel, kreeg vanmorgen in datzelfde parlement een staande ovatie. In de namiddag trok Merkel definitief de deur van het bundeskanzleramt achter zich dicht.

Zestien jaar was ze bondskanselier van Duitsland, maar vandaag heeft Angela Merkel (CDU/CSU) de fakkel doorgegeven aan Olaf Scholz (SPD). Na een hele dag vol politieke en ceremoniële activiteiten, vond om 15 uur de officiële machtswisseling plaats in het bundeskanzleramt, de ambtswoning van de Duitse bondskanselier.

Het kantoor van de bondskanselier kregen we niet te zien, zoals in ons land wel eens het geval is, de machtsoverdracht vond plaats voor een sobere blauwe wand. Merkel feliciteerde haar opvolger en wenste hem veel succes, waarop ze nog eens een ruiker bloemen van Scholz kreeg (hij deed dat ook al tijdens haar laatste ministerraad). Daarop zwaaide Scholz Merkel uit en toonde hij zijn respect voor haar lange staat van dienst.

Ook het personeel van Merkel nam het woord. De afscheidnemende kanselier kreeg van hen ook nog een cadeautje: een paar wandelstokken, een waterfles en een broodtrommeltje. Merkel staat erom bekend graag wandelingen te maken.

Angela Merkel neemt definitief afscheid van het kanselierschap en geeft de fakkel door aan Olaf Scholz. Bekijk de beelden van de machtsoverdracht:

Videospeler inladen...

Om 12 uur had Olaf Scholz in het parlement al de eed afgelegd als nieuwe bondskanselier. Daarna legden ook de ministers in de nieuwe regering de eed af.

De nieuwe bondskanselier Olaf scholz legt de eed af in het Duitse parlement, bekijk hier de beelden:

Videospeler inladen...

De dag begon vanmorgen met een stemming in het parlement. Olaf Scholz werd er door een ruime meerderheid officieel verkozen als nieuwe bondskanselier. Hij kreeg daar een lang applaus voor. Daarna trok hij naar de Duitse president, die hem officieel benoemde.

Na de stemming in het parlement vanmorgen kreeg Olaf Scholz al een lang applaus:

Videospeler inladen...

Voor de stemming in het parlement kreeg afscheidnemend bondskanselier Angela Merkel nog een moment de gloire. Bijna het volledige Duitse parlement gaf haar een staande ovatie. Enkel de fractie van de radicaal-rechtse partij AfD deed niet mee. Merkel zat niet in het parlement zelf, maar in de eretribune, aangezien ze geen parlementslid meer is.

Bekijk het applaus voor afscheidnemend bondskanselier Angela Merkel:

Videospeler inladen...

Scholz is de eerste sociaaldemocratische bondskanselier sinds Gerhard Schröder, die Duitsland leidde van 1998 tot 2005 en opgevolgd werd door de christendemocrate Angela Merkel.

Scholz zal een regering leiden van sociaaldemocraten (SPD), groenen (Die Grünen) en liberalen (FDP). Naast Scholz nemen ook de zwaargewichten bij de groenen en liberalen functies op binnen de nieuwe regering.

Zo is de groene covoorzitter Annalena Baerbock de nieuwe minister van Buitenlandse Zaken. De andere covoorzitter, Robert Habeck, leidt voortaan het "superministerie" van Economie en Klimaat. FDP-leider Christian Lindner is dan weer de nieuwe minister van Financiën, zowel in Duitsland als in Europa een belangrijke post.

Een partijgenoot van Scholz is de nieuwe minister van Volksgezondheid: de epidemioloog Karl Lauterbach zal Duitsland verder door de coronacrisis moeten leiden.

Na de stemming in het parlement werd Scholz officieel benoemd door de Duitse president Frank-Walter Steinmeier.
AFP or licensors
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

Bekijk hier een portret van afscheidnemend bondskanselier Angela Merkel uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen