Foto Kurt bvba

Boekhouder die fraudeerde met coronapremies krijgt 4 jaar cel

Een Limburgse boekhouder die op frauduleuze wijze voor meer dan 370.000 euro aan onterechte coronapremies heeft geïnd, is veroordeeld tot een effectieve gevangenisstraf. De man kreeg 50 maanden cel, waarvan 12 maanden met uitstel voor de oplichting en voor btw-fraude. In totaal verdiende hij zo’n 1,8 miljoen euro met zijn illegale praktijken, geld dat vandaag verbeurd werd verklaard. 

De man kwam in het vizier van het gerecht toen een controle verschillende onregelmatigheden in zijn belastingaangifte aan het licht bracht. De Limburger had de controle over een heel aantal vennootschappen, waarmee hij met de behulp van enkele stromannen op grote schaal btw-fraude pleegde. Daarenboven gebruikte hij die vennootschappen vorig jaar ook om coronapremies aan te vragen bij de Vlaamse overheid. Zo kreeg hij voor meer dan 372.000 euro aan onterechte premies uitbetaald. Met de grootschalige btw-fraude streek hij ongeveer anderhalf miljoen euro op.

“De beklaagde lijkt de ernst van de feiten niet te beseffen”, sprak de rechter in het vonnis. “Hij gebruikte stromannen voor het opzetten van verschillende vennootschappen en maakte misbruik van de coronapandemie om onterechte premies te innen via 37 bedrijfjes. Het grootste deel van het geld ging naar hem en zijn echtgenote. Zo kreeg ze 470.000 euro op haar rekening via zijn vennootschap, terwijl er geen enkele basis is voor die uitkering. Het geld werd onder meer gebruikt voor de afbetaling van een luxueuze villa met omliggende weilanden in Heusden-Zolder.”

De echtgenote werd veroordeeld tot 1 jaar cel, waarvan de helft met uitstel. Twee stromannen kregen dezelfde straf. Een vierde beklaagde, een vrouw die zich actief inzette bij het inschakelen van stromannen, kreeg 24 maanden cel waarvan de helft met uitstel. De vennootschap van de boekhouder werd veroordeeld tot een boete van 80.000 euro en moet ontbonden worden. Daarenboven sprak de rechter een totale verbeurdverklaring uit van bijna 1,8 miljoen euro. 

Het geld werd onder meer gebruikt voor de afbetaling van een luxueuze villa met omliggende weilanden in Heusden-Zolder

Rechter

De straf voor de boekhouder is opvallend hoog voor dit type van witteboordencriminaliteit. Er worden zelden effectieve celstraffen gegeven voor misdrijven zoals btw-fraude. In dit dossier was de rechtbank zelfs strenger dan het openbaar ministerie, dat op het proces een celstraf van 3 jaar had gevorderd. 

De rechter sprak overigens ook de onmiddellijke aanhouding uit van de boekhouder, die in aanloop van dit proces een jaar in voorlopige hechtenis had gezeten. Omdat zijn effectieve celstraf hoger is dan 36 maanden, komt hij niet automatisch vrij na het uitzitten van een derde van zijn straf. Daarover zal de strafuitvoeringsrechtbank uiteindelijk moeten oordelen. Intussen kan de man wel nog beroep aantekenen tegen het vonnis. 

Meest gelezen