Noëmi Plateau wint reportagewedstrijd Belgodyssee: "Ik hou van verhalen vertellen"

De Vlaamse Noëmi Plateau heeft de reportagewedstrijd voor journalisten in spe, Belgodyssee gewonnen. De jaarlijkse journalistieke wedstrijd van het Prins Filipfonds had dit jaar als thema “veerkracht”. In 7 duo's van telkens een Nederlandstalige en een Franstalige kandidaat gingen ze aan de slag met een eigen invalshoek rond het thema. Noëmi Plateau won de wedstrijd met een radioreportage over militairen met een beperking, die meedoen aan de Invictus games. De Franstalige winnaar is Lisa Beken, die in duo met Noëmi  Plateau een reportage maakte over hetzelfde onderwerp. Ze winnen beiden een stage van 6 maanden bij respectievelijk RTBF en VRT.

Hoe gaan mensen om met tegenslagen en grote veranderingen en welke manier tonen ze veerkracht, dat was het thema van de journalistieke wedstrijd Belgodyssee dit jaar. 

Noëmi Plateau die illustratie studeerde aan Kask in Gent, zocht antwoorden bij geblesseerde militairen die volgend jaar meedoen aan de "Invictus games", een soort paralympische spelen voor militairen.  Samen met haar medekandidaat Lisa Beken reisde ze de Belgische militairen achterna naar Frankrijk waar die zich voorbereidden op de "Invictus Games". Hun reis leverde pakkende getuigenissen op van de militairen en verder gingen zo ook nog praten met een psychologe die de militairen begeleidt en zelfs met de minister van Defensie Ludivine Dedonder. Dat harde werk leverde de winnende reportage op. 

De reportage had volgens de jury de meest veelzijdige benadering van een heel goed gekozen onderwerp. Plateau kreeg ook lof voor de goede voorbereiding en het feit ze zo volhardend was om dit voor elkaar te krijgen.

Ze mocht de prijs vanmiddag ontvangen tijdens een online ceremonie. Plateau reageerde erg verrast toen ze hoorde dat ze de hoofdprijs had gewonnen. "Ik ben via StampMedia in de journalistiek gerold en ik heb gemerkt dat ik heel graag verhalen vertel", zei Plateau. "Ik wil ook graag persoonlijkheid steken in de manier waarop ik mensen interview."

Opvallend was dat de Franstalige kandidate Lisa Beken uit hetzelfde duo en dus met hetzelfde ondewerp ook de hoofdprijs won. 

Beluister hieronder de reportage die uit "De ochtend" op Radio1.

De Belgodyssee reportagewedstrijd werd in 2005 gelanceerd op initiatief van de VRT, de RTBF en het Prins Filipfonds in samenwerking met Editions de l’Avenir, Metro en met de steun van de Kanselarij van de Eerste Minister. De wedstrijd bevordert de samenwerking tussen jonge journalisten in spe uit de verschillende Gemeenschappen van België. Zeven duo’s - de ene Nederlandstalig, de andere Franstalig – trekken er als team op uit en werken twee weken lang samen aan radioreportages en artikels voor de geschreven en online pers. Ze moeten ook een week lang op sociale media hun onderwerp in de aandacht brengen.

Lees verder onder de foto.

Noëmi Plateau (links) en Lisa Beken

Verder kreeg Annelies Haesbrouck, die rechten studeerde en daarna een master journalistiek behaalde aan de KU Leuven, campus Antwerpen de prijs voor de geschreven pers voor haar  krantenartikel in de krant "Metro" over blinde en slechtziende studenten. Ze schreef volgens de jury het beste artikel omdat het heel genuanceerd en met veel empathie is geschreven.  Lees hier het artikel in "Metro"

Haesbrouck reageerde heel blij en wilde vooral de toffe mensen bedanken waarmee ze tijdens die twee weken heeft gesproken. Haesbrouck wint een betaalde stage van een maand bij "Metro".

Aan Franstalige kant kreeg Pauline Denys, die journalistiek studeerde aan de ULB, de geschreven persprijs. 

Annlies Haesbrouck (links) en Lisa Neyrinck

Beste samenwerking

Haesbrouck viel nog een tweede keer in de prijzen. Ze kreeg de prijs voor de beste samenwerking samen met haar medekandidate Lisa Neyrinck, die journalistiek studeert aan de universiteit van Luik. Ze krijgen beiden een duo ticket voor een Europese bestemming naar keuze van Brussels Airlines. Ze reageerde beide heel enthousiast en bleken ook allebei een reis naar Scandinavië wel te zien zitten. "Eerst moet Lisa wel eens bij mij thuis langskomen", zei Haesbrouck lachend.

De prijs voor de beste sociale mediacampagne was voor Charles Gadeyne van de Howest hogeschool in Kortrijk en Gordon De Winter van Helha hogeschool in Hainaut. Hun filmpjes waarin ze onder andere met een racefiets door de gebouwen van VRT en RTBF koersten, kon de jury erg bekoren. Zij winnen beiden een opleiding bij Mediarte.

Charles Gadeyne (links) en Gordon De Winter

Meest gelezen