©  AFP

OVERZICHT. Van de grens tot aan de skilift: zo ziet je skivakantie eruit in coronatijden

Wie eraan denkt om de komende maanden op skireis te gaan, moet tegenwoordig ook heel wat coronaregels in de gaten houden. Hoe zit het nu eigenlijk met Covid-19 in de skilanden? Een overzicht langsheen de lockdowns, coronapassen en extra PCR-tests.

OOSTENRIJK

Inreizen. Oostenrijk is nog tot en met 12 december in lockdown. Tot dan geldt er een reisverbod.Nadien zijn er drie manieren om het land binnen te komen. Ofwel met een negatieve test die maximaal 72 uur oud is. Ofwel een bewijs van herstel (tot 180 dagen na de eerste positieve test). Ofwel een vaccinatie die hooguit 270 dagen oud is na de tweede prik. Wie een J&J-vaccin kreeg, moet vanaf 3 januari ook een bewijs van boostershot kunnen voorleggen.

Ter plaatse. Na de lockdown geldt in het hele land het zogenoemde 2G-beleid. Om een activiteit te kunnen doen, moet je in veel gevallen ofwel genezen ofwel gevaccineerd zijn. Een negatieve test wordt er niet meer aanvaard. Kinderen tot 12 jaar zijn uitgesloten van deze regel, behalve in Wenen. Daar moeten kinderen vanaf 6 jaar al een vaccinatie- of herstelbewijs kunnen voorleggen. Verdere regionale beperkingen vind je op deze website.

Aan de skilift. Wil je een kabelbaan gebruiken, dan moet je ook aan die 2G-regel voldoen. Het gebruik van het FFP2-masker is er verplicht.

FRANKRIJK

Inreizen. De Fransen beschouwen ons land als hoogrisicogebied. Dat betekent dat er extra strenge regels gelden.Wil je het land inreizen, dan heb je 3 opties. Ofwel ben je volledig gevaccineerd. Vanaf 15 december moeten 65-plussers of mensen die J&J kregen ook nog een boostervaccin gekregen hebben als hun laatste vaccinatie 7 maanden oud is. Vanaf 15 januari geldt dat voor alle 18-plussers. Ofwel heb je een herstelbewijs dat maximaal 6 maanden oud is, ofwel legde je een negatieve antigeen- of PCR-test af. Die mag hooguit 24 uur oud zijn. Kinderen jonger dan 12 zijn vrijgesteld van die regels.

Daarnaast moet je ook nog een verklaring op eer kunnen voorleggen dat je geen coronabesmetting hebt opgelopen.

Ter plaatse. De zogenoemde pass sanitaire is vrijwel overal verplicht. De voorwaarden voor zo’n pas zijn dezelfde als voor het inreizen. Onder meer in horeca, musea en winkelcentra moet iedereen ouder dan 12 jaar en 2 maanden zo’n pas kunnen voorleggen. In december zijn nachtclubs voor 4 weken gesloten.

Aan de skilift. Ook wie wil skiën moet zo’n pass sanitaire kunnen voorleggen. Het gebruik van het mondmasker is verplicht in de rij aan de skilift en in gesloten liften.

Het skigebied van Val Thorens in Frankrijk. ©  AFP

ZWITSERLAND

Inreizen. Zwitserland is een beetje in een kramp geschoten rond de omikronvariant. Daarom moet je bij het inreizen een PCR-test of antigeentest kunnen voorleggen die maximaal 72 uur oud is. Tussen dag 4 en 7 na aankomst moet je ook een tweede negatieve test kunnen voorleggen. Iedereen ouder dan 16 jaar moet dit doen, ook wie gevaccineerd is of een herstelcertificaat heeft.

Ter plaatse. In Zwitserland is ook de coronapas verplicht. Hoewel het land geen deel uitmaakt van de EU, is de Europese variant er wel geldig. De pas krijg je na vaccinatie (maximaal 1 jaar na de tweede dosis) of herstel van corona (maximaal 180 dagen oud).

Horeca en andere trekpleisters mogen zelf bepalen of ze 2G eisen of niet. Dit betekent dat je ofwel gevaccineerd, of genezen moet zijn van het coronavirus.

Aan de skilift. Elk kanton geeft toestemming of de skipistes er open mogen of niet. Dat hangt dus af van regio tot regio. Een mondmasker is er wel verplicht.

 ©  AP

DUITSLAND

Inreizen. Vertrek je naar Duitsland, dan moet je op voorhand een inreisformulier invullen. Je moet het in het land ook te allen tijde kunnen voorleggen. Verder is het coronacertificaat verplicht. Je bent ofwel gevaccineerd, ofwel hersteld, ofwel kan je een negatieve test tonen van maximaal 72 uur oud. Kinderen jonger dan twaalf hoeven geen test af te leggen.

Kan je dat inreisformulier niet voorleggen, dan moet je in principe 10 dagen in quarantaine. Wie niet gevaccineerd of hersteld is, moet vijf dagen in quarantaine: je mag er pas uit na een tweede negatieve test. Kinderen jonger dan 12 moeten ook in quarantaine. Zij mogen er na 5 dagen uit, ook zonder bijkomende test.

Ter plaatse. Afhankelijk van het aantal ziekenhuisopnames in een regio worden de regels strenger. In veel gevallen is 2G – gevaccineerd of genezen – nodig. Een test alleen is niet voldoende om op café of restaurant of naar een museum te gaan. Verergert de situatie, dan schakelen veel deelstaten over op 2G+. Dan moet je gevaccineerd of genezen zijn én een negatieve test kunnen voorleggen.

Aan de skilift gelden dezelfde regels rond 2G en 2G+ als in de algemene maatschappij. In veel gebieden is een FFP2-masker verplicht. Sommige regio’s beperken ook het aantal inkomende toeristen.

 ©  ISOPIX

ITALIË

Inreizen. Italië vraagt dat je een specifiek passenger locator form invult. Daarnaast is ook het Europese coronapaspoort verplicht. Dat krijg je via vaccinatie, herstelcertificaat (180 dagen oud) of een negatieve PCR- of antigeentest van 72 of 48 uur oud. Vanaf 15 december eist Italië ook een boostershot als je vaccinatie al ouder is dan 9 maanden. Kinderen jonger dan 6 hoeven niet getest te worden, van 6 jaar tot 17 jaar is een negatieve test noodzakelijk om te kunnen reizen naar Italië.

Ter plaatse. Italië werkt met een green pass om op publieke plaatsen zoals horeca of musea binnen te mogen. In sommige gevallen gaat het om een super green pass - die aanduidt dat je enkel binnen mag als je gevaccineerd of genezen bent: 2G, dus. Dat laatste is bijvoorbeeld vereist om binnen te mogen in discotheken, als die al geopend zijn. Elke regio heeft vrij verschillende regels: het loont dus de moeite om even op te zoeken wat die zijn. In Zuid-Tirol geldt momenteel zelfs een nachtklok.

Aan de skilift. Afhankelijk van de regio waar je naartoe gaat in Italië kan een gewone of super green pass gevraagd worden aan de skilift. Als de cijfers fors slechter worden kunnen regio’s de skigebieden ook sluiten. Ook regionaal verschillend is de mondmaskerplicht. Zuid-Tirol bijvoorbeeld vraagt het gebruik van een FFP2-masker.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER