Een niet zo vrolijk kerstfeest voor de Belgische economie: corona en hoge energieprijzen fnuiken economische groei in vierde kwartaal

De Nationale Bank van België (NBB) verwacht dat de Belgische economie in het vierde kwartaal nauwelijks zal gegroeid zijn. De toezichthouder duidt het toenemend aantal coronabesmettingen en de hoge energieprijzen aan als schuldigen.

De afgelopen maanden kregen we meermaals slecht nieuws te verwerken. Eerst waren er de stijgende energieprijzen, gevolgd door de opkomst van de Omikron-variant van het coronavirus. Het komt dan ook als geen verrassing dat de Nationale Bank van België niet bijster positief is over de groeiverwachtingen voor het vierde kwartaal. De NBB voorspelt een economische groei van slechts 0,2 procent.

Verzwakkend consumentenvertrouwen

In het derde kwartaal tekende de Nationale Bank nog een economische groei van 2 procent op. Daarmee bereikte de economie toen opnieuw het niveau van voor de coronacrisis. De NBB maakt daarbij wel een belangrijke kanttekening: “Zo moet benadrukt worden dat de economische activiteit waarschijnlijk reeds in de loop van de zomer vertraagde, maar dat het groeicijfer voor het derde kwartaal opwaarts werd beïnvloed door een overloop-effect komende van het tweede kwartaal, toen de beperkende maatregelen geleidelijk werden versoepeld. De groei in het huidige kwartaal zou in principe niet gestuwd worden door een dergelijke overloopeffect.”

“Na bijzonder sterk te zijn opgeveerd in het derde kwartaal, zou de gezinsconsumptie in het vierde kwartaal scherp vertragen onder invloed van het verzwakkend consumentenvertrouwen, de sterke energieprijsstijgingen en de verslechterende gezondheidssituatie”, laat de toezichthouder weten in een persbericht.

Opnieuw economische groei in 2022

Voorts benadrukt de NBB dat het ondernemersvertrouwen over zijn hoogtepunt heen is, “maar deze stabiliseerde de afgelopen maanden op een vrij hoog peil.” De toezichthouder merkt daarbij op dat de toegenomen inputprijzen en de knelpunten in de aanvoerketens in het derde kwartaal in zekere mate de bedrijfsinvesteringen hebben gedrukt. Die afname zou zich in het vierde kwartaal kunnen verderzetten. De Nationale Bank verwacht wel dat de overheid opnieuw iets meer zal uitgeven en dat ook de investeringen in woningen verder zullen stijgen.

ING kwam donderdag tot een soortgelijke conclusie. Peter Vanden Houte, hoofdeconoom bij ING, zei tijdens een virtuele persconferentie dat hij verwacht dat het herstel van de wereldeconomie in de wintermaanden dreigt stil te vallen.

“Door de Omikron-variant en de hoge energieprijzen dreigt het herstel in de wintermaanden stil te vallen. Ook de bevoorradingsproblemen zijn nog niet van de baan, wat op de productie weegt en de prijzen onder opwaartse druk houdt”, klonk het. Desalniettemin verwacht hij dat er vanaf het tweede kwartaal een vervolg zal gegeven worden aan het economisch herstel. Vanden Houte verwacht dat de Belgische economie met 2,9 procent zal toenemen in 2022.

(lp)

Meer