Wordt de crypto-droom van Facebook (sorry, Meta) dan toch werkelijkheid?

Meta’s crypto-onderneming Novi kondigde vandaag de lancering van een proefproject aan waarbij een “beperkt aantal mensen in de VS” in staat zal zijn om cryptomunten te versturen via WhatsApp. Novi is de cryptowallet van Meta – het voormalige Facebook.

“Er is een nieuwe manier om de digitale portemonnee Novi uit te proberen”, zegt Stephane Kasriel, projectleider van Novi. “Vanaf vandaag kan een beperkt aantal mensen in de VS geld versturen en ontvangen met Novi op WhatsApp.”

Marketingmateriaal bij de aankondiging suggereert dat proefgebruikers de aan de Amerikaanse dollar gekoppelde stablecoin Pax Dollar (USDP) zullen kunnen versturen en ontvangen, weet cryptonieuwssite Decrypt.

In oktober kondigde Paxos aan dat het zich bij Novi zou aansluiten door gebruikers USDP te laten kopen via de digitale portemonnee. Cryptobeurs Coinbase zal tokens bewaren die op deze manier worden gekocht.

Chaotische onderneming

Facebooks expeditie naar de cryptosfeer is tot nu toe een chaotische onderneming, vol mislukte partnerschappen met grote bedrijven als Mastercard en PayPal, en een rist vertrekkende managers (onlangs nog David Marcus). Het crypto-project nam ook verschillende gedaantes aan.

Bij de lancering in 2019 heette het project eerst Libra. Oorspronkelijk was het de bedoeling om een digitaal activum te creëren waarvan de waarde gekoppeld was aan een paar belangrijke wereldmunten. In plaats van een stablecoin met een 1:1 koppeling aan de Amerikaanse dollar of een andere valuta, zou Libra theoretisch een stabiele prijs hebben. Ondertussen zou het zijn eigen wereldmunt worden, te bewaren in de Calibra-portemonnee. Het project werd geleid door de Libra Association, waarvan Coinbase en Andreessen deel uitmaakten, naast grote creditcardmaatschappijen en niet-gouvernementele organisaties.

Dat is allemaal veranderd. Libra is Diem geworden en Calibra heeft zijn drie lettergrepen vervangen door Novi, maar de rebranding heeft de aandacht niet afgeleid van de chaos die het project tekent. De Libra Association verloor een hele reeks leden, waaronder eBay, Mastercard, Stripe en Visa op dezelfde dag, nadat Amerikaanse wetgevers waarschuwden voor strenge regels. De onlangs omgedoopte Diem Association paste de ambities voor het activum dit jaar flink aan; het zou nu een “eenvoudige”, in de VS gevestigde stablecoin moeten worden.

Een snelle blik op de cryptomarkt leert dat er nooit een dergelijke stablecoin is gelanceerd. Novi is momenteel het enige actieve overblijfsel van deze vroege crypto-ambities.

Metaverse

Naast betalingen geeft de rebranding van Facebook naar Meta ook aan dat Zuckerbergs bedrijf meer dan optimistisch is over de toekomst van de zogenaamde metaverse.

Bij de rebranding-campagne vertelde Zuckerberg aan The Verge dat zijn bedrijf “aan het verschuiven was van Facebook first naar (…) metaverse first.”

(lp)

Meer