Maandelijks sparen of alles in één klap storten: wat is de beste manier om aan pensioensparen te doen?

In ons land kan je uit verschillende pensioenspaarproducten kiezen als je wat geld wilt opzijzetten voor later. Tot een bepaald plafondbedrag geniet je overigens van een belastingvoordeel als je aan pensioensparen doet via een bank of een verzekeraar. Doorgaans krijg je de vrijheid om zelf te bepalen wanneer je je pensioenspaarpotje volstort. Vergis je niet, de manier waarop je spaart kan een impact hebben op je rendement.

Waarom is dit belangrijk?

In ons land word je fiscaal aangemoedigd om te sparen voor je oude dag. Afhankelijk van het jaarlijkse spaarbedrag geniet je van een belastingvermindering van 25 of 30 procent. Deze manier van sparen wordt ook wel de derde pensioenpijler genoemd.

Als je start met pensioensparen in ons land krijg je de keuze uit meerdere producten, gaande van de tak21-spaarverzekering tot een dynamisch pensioenspaarfonds. Alvorens je die keuze maakt, is de bank of verzekeraar verplicht om je risicoprofiel te bepalen en te polsen naar je financiële kennis. Op basis van die informatie zal de adviseur enkele pensioenspaarproducten naar voren schuiven. Je bent weliswaar vrij om eender welk product te kiezen.

Verzekeringen vs. bancaire producten

Maar wat zijn die pensioenspaarproducten? De pensioenspaarproducten kan je opsplitsen in twee grote groepen: de pensioenspaarfondsen en de pensioenspaarverzekeringen.

Een pensioenspaarfonds wordt aangeboden door de banken. Het geld wordt in dat geval beheerd door een fondsenbeheerder die je spaarcenten onder meer belegt in aandelen en obligaties. Je krijgt doorgaans de keuze uit drie type pensioenspaarfondsen: defensief, dynamisch of neutraal. Je adviseur zal voorstellen een fonds te kiezen die aansluit bij je risicoprofiel. Hou er rekening mee dat je bij een pensioenspaarfonds een deel van je kapitaal kan verliezen als bijvoorbeeld de beurzen het slecht doen.

Tot de pensioenspaarverzekeringen behoren de tak21-spaarverzekering en de tak23-beleggingsverzekering. De tak21-verzekering is de meest veilige spaaroplossing. Bij zo’n verzekering geniet je van een kapitaalgarantie, een gegarandeerde interestvoet en een eventuele winstdeelname. Voorts worden je spaartegoeden beschermd door het depositogarantiestelsel tot 100.000 euro per bank en per persoon.

Dat is niet het geval bij een tak23-beleggingsverzekering. Dat is eigenlijk een alternatief van de verzekeraars voor het pensioenspaarfonds. De opbrengsten van een tak23-beleggingsverzekering zijn dus afhankelijk van de onderliggende activa. Net zoals bij een pensioenspaarfonds kan je een deel van je inlagen verliezen.

Hoe sparen voor later?

De manier waarop je het best spaart, is in principe afhankelijk van het gekozen product. Aangezien je bij een tak21-spaarverzekering op voorhand weet hoeveel de gewaarborgde rentevoet is, raden we aan (indien mogelijk) om je verzekering bij de start van het nieuwe jaar vol te storten. Op die manier kunnen de premies voor dat jaar al de volledige twaalf maanden renderen. Dat is bijvoorbeeld niet het geval voor stortingen die volgen na de eerste maand van het jaar. Je boet met andere woorden aan opbrengsten in.

Voor tak23-verzekeringen en pensioenspaarfondsen is de situatie anders. Dergelijke producten zijn immers afhankelijk van wat er zich afspeelt op de financiële markten. Je weet niet op voorhand hoe goed je fonds of tak23-beleggingsverzekering het dat jaar gaat doen. Indien je je pensioenspaarfonds of tak23-verzekering in één keer volstort, kan een plotse beursdip vergaande gevolgen hebben. Of wat als je net op een hoogtepunt belegd hebt?

De beste strategie bij dergelijke producten is gespreid sparen. Door maandelijks een (vast) deel van je kapitaal in zo’n pensioenspaarproduct te storten, spreid je de risico’s. Je koopt zowel op hoogte- als dieptepunten. De markt timen is zo goed als onmogelijk.

In beide gevallen is het sowieso een slecht idee om pas op het einde van het jaar je pensioenspaarfonds of -verzekering vol te storten. Je mist dan een volledig jaar dat je geld kon renderen.

Meer