Tikkende tijdbom onder Waalse regering: MR moet vandaag kleur bekennen

Jean-Luc Crucke © Gert Jochems

Hoogspanning in de Waalse regering: de toekomst van de regering-Di Rupo ligt ­vandaag in handen van de MR-parlementsleden.

Peter De Lobel

Waals minister-president Elio Di Rupo (PS) zet de MR vandaag voor haar verantwoordelijkheid. In plaats van de discussie rond een fiscale hervorming van MR-minister Jean-Luc Crucke te ontmijnen, speelt hij samen met zijn regering de bal terug naar het parlement. Als het decreet daar niet wordt goedgekeurd, is een zware Waalse regeringscrisis een feit. Le Soir ­benadrukt dat de PS-MR-Ecolo-coalitie ‘bij het minste incident’ ver­leden tijd zal zijn.

Maandag was minister van Begroting en Financiën Crucke nog gedwongen om zijn ontwerp van decreet voor ‘een meer rechtvaardige fiscaliteit’ in te trekken. Het was al drie keer in de Waalse regering gekomen, maar plots kwam er weerstand vanuit de Waalse MR-fractie en van MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez. De plannen van Crucke en de Waalse regering zouden de middenklasse te hard treffen. Wie een gift doet aan familie om zo latere successierechten te vermijden, zou die rechten alsnog moeten betalen als de persoon ­binnen vijf jaar overlijdt. Nu is dat in Wallonië, net als in Vlaanderen, drie jaar. Ook het gunstige tarief voor bedrijfsvoertuigen zou op de schop gaan tegen de zin van de MR. Crucke verhoogde de inzet door te zeggen dat hij ‘op het gepaste moment’ zijn conclusies zou trekken.

Tussen hamer en aambeeld

De Waalse regering zat gisteren bijeen over de zaak en besliste om de tekst onveranderd naar het parlement te sturen. Di Rupo voegde daar in een mededeling nog eens expliciet aan toe dat er géén aanpassingen aan de tekst zijn gedaan. Daarmee ligt de tikkende tijdbom terug bij de MR. De commissie ­Financiën bespreekt de zaak vanmiddag. Het CDH kondigde eerder al amendementen aan. Maar nu is het vooral uitkijken naar wat de MR-leden van de commissie Financiën zullen doen. In het geschil ­tussen hun voorzitter en hun ­minister zitten zij dus tussen ­hamer en aambeeld.