Sloth Juice, een nieuwe synthetische cannabis is populair bij tieners. © RR

Verschillende verdachten opgepakt in onderzoek naar gevaarlijke drugs ‘Sloth Juice’

De lokale politie Voorkempen heeft verschillende personen opgepakt die ervan verdacht worden de nieuwe gevaarlijke drugs ‘Sloth Juice’ aan de man te brengen. De voorbije weken en maanden bleek al dat de drugs in opmars was in de Antwerpse rand.

Het nieuwe fenomeen ‘Sloth Juice’, een vorm van synthetische cannabis die vaak gerookt wordt met een vaper of e-sigaret, zou gedeald worden in de scholen van Malle en op skateparken in de buurt. Eind oktober stuurden zes scholen uit Malle en Zandhoven nog een mail rond naar ouders van alle leerlingen om te waarschuwen voor de drugs.

Bij de politie Voorkempen kwam er in september één melding binnen van een minderjarige leerling die onder invloed was van de drugs. In oktober kwam er een tweede geval aan het licht waar ook een minderjarige bij was betrokken.

Lokale verankering

“De politie startte onmiddellijk met beeldvorming rond het nieuwe fenomeen”, vertelt woordvoerder Nick Krols van de lokale politie Voorkempen. “Onze diensten namen contact op met het Arrondissementeel Informatie- en Expertise Centrum (ARIEC), dat gemeentebesturen en politiezones binnen de provincie Antwerpen coördineert en faciliteert bij het voeren van een geïntegreerde en integrale bestuurlijke aanpak van georganiseerde criminaliteit.”

Verder onderzoek in de naburige gemeenten en in samenwerking van het Antwerps parket en Sciensano toonde aan dat het probleem een lokale verankering kende in de gemeenten van de politiezone Voorkempen.

“In september werd een verdachte vape-vloeistof aangetroffen en overgemaakt aan het labo voor analyse. Uit de resultaten bleek de vloeistof een illegale synthetische cannabinoïd te bevatten”, aldus Krols. Er volgden diverse huiszoekingen en controles, waarbij meerdere verdachten werden gearresteerd en verhoord. Een aantal minderjarigen werden vervolgens voorgeleid bij de jeugdrechter, die hen gepaste maatregelen oplegde.

Ernstige psychoses

Sindsdien zou het fenomeen sterk zijn afgenomen. “Bronnen melden ons dat het product haast niet meer te verkrijgen is”, zegt Krols. “Een opvolging naar de toekomst blijft echter belangrijk.” De politie waarschuwt dan ook nogmaals dat de nieuwe designer drug gevaarlijk kan zijn omdat de samenstelling, dosering en effecten van de drugs niet gecontroleerd is en nog weinig bestudeerd werd door de wetenschap.

Door het gebrek aan informatie riskeert de gebruiker ook een accidentele overdosis. “Gerapporteerde neveneffecten kunnen gaan van misselijkheid en geheugenproblemen tot ernstige psychoses”, zegt de politie.

jtp

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER