Direct naar artikelinhoud
Turkije

Turkije roept Duitse ambassadeur op matje om verbod toespraak Erdogan

Turkse Duitsers manifesteren in Keulen en betuigen hun steun aan president Erdogan.

De Turkse regering roept de Duitse ambassadeur in Ankara op het matje om uitleg te geven over de demonstratie in Keulen een dag eerder. Bij de actie, ten gunste van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan, werd een rechtstreekse videoverbinding met de president verboden.

Het Duitse constitutionele hof, het Bundesverfassungsgericht, bepaalde dit weekend dat Turkse politici, onder wie president Erdogan, de menigte zondag niet via een videoverbinding mochten toespreken.

Een woordvoerder van Erdogan bekritiseerde eerder al het besluit van het hof. 'Turkije is benieuwd naar de echte reden waarom Duitsland de boodschap van Erdogan verbiedt', zei Ibrahim Kalin. 'We hopen dat Duitse ambtenaren een bevredigende verklaring zullen geven.

Steunbetuiging

Zo'n veertigduizend Turkse Duitsers verzamelden zich zondag in Keulen om hun steun te betuigen aan Erdogan en zijn regering. Dit gebeurde in de nasleep van de mislukte staatsgreep van twee weken geleden. Namens Erdogan werd een dankbetuiging voorgelezen.

De Duitse ambassadeur is met vakantie en wordt momenteel vervangen door zijn adjunct.

De sfeer tussen voor- en tegenstanders van Erdogan in de Turkse gemeenschap in Duitsland is gespannen sinds de mislukte coup in Turkije van 15 juli. De Turkse gemeenschap is buiten Turkije het grootst in Duitsland: er wonen ongeveer drie miljoen mensen met een Turkse achtergrond in het land.