Themabeeld ©  Shutterstock

Vaccinatietaskforce: “Vaccinaties bij kinderen kunnen starten in januari”

De taskforce Vaccinatie verwacht volgende week de eerste levering van het Pfizer-vaccin voor kinderen. Het gaat in deze eerste lichting om zo’n 186.000 dosissen. Die hebben een andere samenstelling en dosering dan de vaccins voor volwassenen.

agg, jvh

“We wachten nu op advies van Hoge Gezondheidsraad”, aldus topman Dirk Dewolf. Een beslissing door de bevoegde ministers wordt uiterlijk verwacht op 17 december. De eerste uitnodigingen kunnen dan eind dit jaar vertrekken, en de vaccinaties kunnen vervolgens starten in januari. Het gaat om ongeveer 490.000 5- tot 11-jarigen. De plaats van vaccinatie wordt lokaal besloten. Oftewel in het vaccinatiecentrum, of in een andere ‘kindvriendelijke locatie’.

Volwassenen

Een kwart van de volwassenen in Vlaanderen zal tegen eind deze week een boosterprik hebben gehad. Daarmee behoren we tot de Europese top. Momenteel worden voornamelijk 55- tot 64-jarigen uitgenodigd. Er zijn weinig ‘no shows’ en weigeringen: we blijven onder de 7 procent van mensen die niet komen opdagen, en het aantal weigeringen is met 0,23 procent erg laag. “Dat is een geruststellende observatie”, aldus Dewolf. Kleine kanttekening, momenteel komen voornamelijk de oudere generaties aan bod. Bij hen ligt de vaccinatiebereidheid gemiddeld hoger dan bij jongeren.

De planning voor de komende weken: 360.000 boostershots volgende week, en 182.000 in de week van 20 december (Kerstweekend). Sinds deze week schakelt men overal over op Moderna. “We hebben 2,1 miljoen dosissen in voorraad. Dit zal het dus meest gebruikte vaccin blijven, in tegenstelling tot in het voorjaar. Toen was het Pfizervaccin dominant.”

Er zijn signalen dat tussen Kerstmis en Nieuwjaar redelijk wat vaccinatiecentra gesloten zijn. Het Agentschap Zorg en Gezondheid heeft die ook opgevangen. “Het is moeilijk om voldoende menskracht te vinden in deze kritische periode”, zegt Dewolf. Het gaat zowel om vrijwilligers als om personeel die nodig is om het vaccin toe te dienen. “We willen iedereen een kerstavond, Kerstmis, oudejaar en Nieuwjaar gunnen, maar de minister (Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke, red.) heeft gevraagd om in de mate van het mogelijke de continuïteit te handhaven.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer