“Crypto-activa vertonen geen tekenen van maatschappelijk of economisch nut”

Het idee van een gedecentraliseerde toekomst, waar de bevolking kan functioneren in een economie zonder banken of derden, heeft, op zijn zachtst gezegd, een enthousiaste achterban. Toch stelde Fabio Panetta, functionaris bij de Europese Centrale Bank, dat “er geen tekenen zijn dat crypto-activa sociaal of economisch nuttige functies hebben vervuld of vervullen”. 

“Ze worden over het algemeen niet gebruikt voor retail- of wholesale-betalingen, ze financieren geen consumptie of investeringen, en ze spelen geen rol in de strijd tegen klimaatverandering,” zei Panetta tijdens een lezing in Rome.

Centrale banken en toezichthouders over de hele wereld spannen zich in om regels op te stellen voor crypto’s zoals Bitcoin, waarvan de populariteit een potentiële bedreiging vormt voor bestaande monetaire regimes.

Centrale banken willen eigen digitale munten 

Verscheidene autoriteiten, waaronder de ECB, reageren hierop door digitale versies van hun eigen munteenheden te onderzoeken. Zo kondigde de ECB in juli nog aan dat ze een onderzoek had gestart naar de ontwikkeling van de digitale euro. Ze hoopt op die manier gelijke tred te houden met de technologische vooruitgang die door crypto-voorstanders wordt aangeprezen.

Panetta bekritiseerde crypto-initiatieven vanwege de “enorme hoeveelheden vervuiling en schade aan het milieu” die ze veroorzaken, evenals hun rol in criminele financiering en belastingontduiking. 

“Over het geheel genomen is het moeilijk om een rechtvaardiging te zien voor het bestaan van crypto-activa in het financiële landschap,” zei hij.

(kg)

Meer