Open VLD Antwerpen intern overhoop na schrappen schepenambt Schiltz: “Ik kan niet toelaten dat onze partij in zijn hemd wordt gezet”

© Het Nieuwsblad

Antwerpen -

Na maanden gebakkelei is de knoop doorgehakt: Vlaams fractieleider Willem-Frederik Schiltz wordt geen schepen in Antwerpen. Vooruit behoudt het voorzitterschap van het OCMW. Dat Erica Caluwaerts toch toetreedt tot het schepencollege als enige Open VLD-schepen, wordt door haar partij niet geapprecieerd. “Niet mijn soort politiek”, zo reageert Antwerps Open VLD-voorzitter Bavo De Mol.

Sacha Van Wiele

Vooruit behoudt het voorzitterschap van het OCMW en houdt dus drie schepenzetels over. Open VLD behoudt met Erica Caluwaerts vanaf 1 januari één schepen. Dat zij besloten heeft om alleen toe te treden tot het schepencollege én de beslissing steunt om het OCMW-voorzitterschap af te geven, tegen de afspraken in, wordt haar niet in dank afgenomen door haar partij.

Antwerps Open VLD-voorzitter Bavo De Mol spreekt over een interne vertrouwensbreuk. “Onze afdeling is altijd duidelijk geweest dat we de afspraken zoals in het bestuursakkoord opgelijst, twee schepenen vanaf januari 2022, wilden uitvoeren. Daarnaast hebben we ook steeds gecommuniceerd dat Willem-Frederik Schiltz schepen zou worden. Met wat er nu gebeurt, denk ik dat ik geen andere optie heb dan een ledencongres samen te roepen.”

“Dit gaat niet over individuen, maar over wat het beste is voor onze partij in Antwerpen. Mevrouw Caluwaerts speelt soloslim. Als voorzitter kan ik niet toelaten dat mijn leden opzij worden geschoven en onze partij in zijn hemd wordt gezet”, aldus Van Mol.

Normaal gezien zou de positie van schepen bevoegd voor het OCMW begin 2022 naar Open VLD gaan. Daarbij ging sinds enkele maanden de naam van Willem-Frederik Schiltz over de tongen in zowel de Wetstraat als aan de Antwerpse Grote Markt. In dat scenario zou Vooruit twee schepenzetels behouden en zou Schiltz een tweede zetel bekleden voor Open VLD. Schiltz zou Karim Bachar van Vooruit aflossen. Die blijft nu aan als derde schepen voor Vooruit.

De positie van Schiltz en de plek van Open VLD binnen de Antwerpse coalitie van N-VA, Open VLD en Vooruit kwamen echter steeds meer onder discussie te staan. Na een afkoelingsperiode waren begin deze week een reeks gesprekken opgestart over de toekomst van de Antwerpse coalitie. Het werd snel duidelijk dat Schiltz niet kon rekenen op de steun van de coalitiepartners N-VA en Vooruit. Uiteindelijk is er vandaag, vrijdag een akkoord bereikt.

Weinig animo

De geruchten over een mogelijke schepenzetel voor Schiltz waren al snel zeer tegen de zin van burgemeester Bart De Wever, die in oktober tijdens een gesprek met Radio 2 kritiek uitte op “het theater” van de politieke geruchtenmolen. “Ik las begin dit jaar plots dat we een nieuwe schepen zouden krijgen. Geen enkele zittende schepen wist hiervan. Ik had zelfs de indruk dat de Open VLD-schepen (Claude Marinower, red.) van niets wist”, zei die toen.

Binnen het Antwerpse stadscollege deed het gerucht dat Schiltz geloosd zou worden, of zelfs Open VLD zelf via een positieve motie van wantrouwen, de ronde. Numeriek was Open VLD bovendien niet meer nodig voor een meerderheid.

Los van de spanningen tussen de N-VA en Open VLD, lag vooral Schiltz als schepen zeer moeilijk. Er was binnen de N-VA en Vooruit weinig animo om hem de nodige handtekeningen te bezorgen voor de voordrachtsakte als schepen. Vooruit haalde zijn slag vandaag thuis en behoudt dus zijn derde schepen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen