Waarom is de Chinese munt dit jaar naar historische hoogten gestegen?

De Chinese munt kent een sterk jaar. Volgens verschillende indexen stijgt hij in waarde. Ook al vertraagt de groei van de Aziatische reus, de Chinese export en de staatsobligaties zijn gefundenes Fressen voor de munt. De waardestijging is overigens niet zonder risico’s voor de Chinese economie.

De economische zorgen van China de voorbije maanden zijn intussen een bekend gegeven. Vertragingen in de toeleveringsketen, vertragende groei, een crisis in de vastgoedsector, Covid en lockdowns. Maar ondanks dit alles doet de Chinese munt, de yuan, het goed.

Een stijging van 8 procent in 2021, becijferde de CFETS RMB-Index, een index die de munt vergelijkt met 24 andere munten. Dat is slechts een haar (0,26 procent) verwijderd van haar vorige piek, geregistreerd in november 2015.

De yuan doet het ook beter dan de dollar, merkt CNN op, zelfs nu de Fed renteverhogingen voorbereidt. De yuan wint ook terrein ten opzichte van zijn concurrent: de Chinese munt is met 2,4 procent of 2,8 procent gestegen ten opzichte van de dollar, al naargelang de wisselkoers in China of in de rest van de wereld ligt. Ook dit criterium (beide percentages) bevindt zich op een niveau dat al een tijd niet meer is bereikt. De dollar is nu 6,34 yuan waard, de beste stand sinds mei 2018.

“De beste prestatie van het jaar”, voor Marc Chandler van Bannockburn Global Forex, een Amerikaans handelsbedrijf. Becky Liu, China-specialist bij Standard Chartered, wijt de prestatie aan de sterke export en de welige aflossingen op Chinese staatsobligaties. Zij verwacht dat de stijging volgend jaar zal aanhouden: tot 6,30 yuan per dollar. Goldman Sachs voorspelt eenzelfde ontwikkeling.

In 2005 heeft de Chinese regering haar munt gerevalueerd. Sindsdien was de hoogste waarde 6,01 yuan voor 1 dollar in 2014.

Voor- en nadelen: een evenwicht

Enerzijds zullen de centrale banken, als de yuan sterk is, reserves opbouwen en het internationale gebruik ervan bevorderen. De invoer zal ook goedkoper worden voor China, wat de inflatie kan helpen terugdringen, vooral omdat China veel goederen in dollars koopt.

Maar aan de andere kant kan een sterke yuan ook een nadeel zijn voor de Chinese economie. Dit maakt van de sterke munt een enigszins netelige zaak. Hoe sterker de yuan is ten opzichte van de dollar, hoe duurder (voor de kopende landen) en minder concurrerend de export zal worden. En toch is het juist deze export die helpt de yuan in goede vorm te houden. Er moet een evenwicht worden gevonden.

Dit komt omdat de export van groot belang is voor de Chinese economie, die al door verschillende andere gebreken wordt getroffen. In november bedroegen de zendingen uit China in totaal 325,5 miljard dollar, 22 procent meer dan in dezelfde maand vorig jaar. Over de volledige elf maanden van het jaar zijn ze gestegen tot meer dan drie biljoen, wat al meer is dan heel 2020. Een jaar van pandemieën, maar een jaar waarin China zijn best heeft gedaan om met een strikt sanitair beleid de verstoringen te vermijden die landen als Indonesië en Vietnam hebben ondervonden.

Staatsobligaties

Op internationale schaal zijn deze obligaties aantrekkelijk. In de afgelopen acht maanden is het totale bedrag (in handen van buitenlandse beleggers) volgens de centrale bank (People’s Bank of China, PBOC) opgelopen tot 3,9 biljoen yuan (540 miljard euro). Tegen het einde van het jaar zou dit cijfer kunnen oplopen tot vier biljoen.

Het rendement op deze obligaties is 2,9 procent, over tien jaar. Het rendement op een Amerikaanse staatsobligatie bedraagt over dezelfde periode slechts 1,44 procent.

Op weg naar stabilisatie?

De Chinese regering geeft haar munt geen vrijgeleide. De PBOC heeft al aangekondigd dat financiële instellingen meer vreemde valuta’s in reserve moeten houden, wat wordt geïnterpreteerd als een poging om de stijging van de yuan te temperen. Bedrijven mogen daarbovenop geen speculatieve weddenschappen op de munt afsluiten.

Volgens Becky Liu zal de staat niet rechtstreeks ingrijpen. “We zullen hen niet snel dollars zien kopen en yuan zien verkopen”, zei ze. Een renteverhoging door de VS zou ook de waardestijging van de yuan moeten vertragen (maar niet stoppen) naarmate China zijn monetaire beleid versoepelt. Goldman Sachs gelooft nog steeds dat de stijging zal aanhouden, maar op een “meer geleidelijke” manier. (lb/lp)

Meer