Videospeler inladen...

Hartverscheurend: ontvoerde zoon na 14 jaar herenigd met Chinese ouders

Tijdens een hartverscheurende ceremonie werd een koppel uit Shenzhen in Zuid-China na veertien jaar herenigd met hun zoon. Het gaat om de 18-jarige Sun Zhuo, die in 2007 op vierjarige leeftijd ontvoerd werd. Voormalig China-correspondent Tom Van de Weghe kon destijds met de ouders spreken, die nooit de hoop hadden opgegeven om hun zoon terug te vinden. Het verhaal werd intussen ook verfilmd. 

Soms kennen menselijke tragedies toch nog een goed einde. Na een helse zoektocht van maar liefst veertien jaar kunnen de ouders van Sun Zhuo eindelijk rust vinden. De kleuter verdween toen hij 4 jaar oud was in de Chinese stad Shenzhen. Hij was aan het spelen vlakbij zijn huis, en werd weggelokt met een stuk speelgoed. Meer dan enkele wazige beelden van een bewakingscamera bleven er niet over.

Begin dit jaar, veertien jaar na zijn ontvoering,  had de Chinese politie eindelijk beslist om een speciale taskforce op te richten om Sun Zhuo op te sporen. Met de hulp van artificiële intelligentie kon het gezicht van de ontvoerder geïdentificeerd worden. Niet veel later werd hij ook gearresteerd. De man had het zoontje verkocht aan een koppel in de provincie Shandong, duizenden kilometers verderop. DNA-onderzoek bevestigde dat het wel degelijk om Sun Zhuo ging. 

Lees verder onder de foto.

Gevolg van één-kindpolitiek

In 2010 zochten we vader Sun Haiyang op voor Het Journaal, in zijn winkel met gestoomde broodjes in de miljoenenstad Shenzhen. Dat was ook de plek van waaruit hij zijn zoektocht coördineerde en financierde. Haiyang was toen radeloos, voelde zich in de steek gelaten door de Chinese politie. Hij reisde het hele land af om zijn zoon te vinden. Het verhaal werd ook door regisseur Peter Chan verfilmd in 2014 in ‘Dearest’, een aanklacht tegen mensenhandel.

Haiyang hielp ook andere Chinese ouders in dezelfde situatie, en deelde zijn ervaringen met iedereen. Want het probleem van kinderontvoering en kinderhandel is wijdverspreid in China, een kwalijk gevolg van het vroegere één-kind-beleid in China. Dat beleid is intussen afgeschaft, maar het was in het leven geroepen om de bevolking van het land te verminderen. Wie een tweede kind ter wereld bracht moest een boete betalen of abortus ondergaan.

Ik was zelfs blij als leugenaars me belden en zeiden dat ze de aanwijzingen zouden ruilen voor de beloning.
Sun Haiyang, vader van ontvoerd kind

Chinese ouders hoopten toen vooral op een jongetje als enig kind, zeker op het platteland waar jongens beschouwd werden als de enige kostwinner van het gezin. Dat heeft er vaak toe geleid dat meisjes afgestaan werden voor adoptie. Om toch een zoon te krijgen waren Chinezen bereid om een hoog bedrag te betalen voor verhandelde jongens. Er ontstond een heuse kinderhandel, en kindontvoeringen waren heel gewoon. 

"De afgelopen 14 jaar heb ik elke aanwijzing die iemand me gaf, gecontroleerd,” aldus vader Sun Haiyang. “Soms was ik teleurgesteld als ik een paar dagen geen telefoontje kreeg. Ik was zelfs blij als leugenaars me belden en zeiden dat ze de aanwijzingen zouden ruilen voor de beloning. Dat gaf me tenminste een sprankeltje hoop."

Bekijk hier de reportage uit 2010 voor Het Journaal

Videospeler inladen...

Ook adoptieouders opgepakt

De emotionele hereniging van Sun Zhuo en zijn ouders werd begin deze week live uitgezonden op Weibo, het Chinese Twitter. Met 23 miljoen kijkers is het een van de best bekeken onderwerpen van het voorbije jaar op sociale media geworden.

Hij is de Sun Zhuo waar we al die jaren naar hebben gezocht...
Sun Haiyang, vader van ontvoerd kind

"Na 14 jaar en 57 dagen is hij een kop groter dan zijn moeder,” schrijft zijn vader in een Weibo-post. “Hij bracht ons lokale specialiteiten van waar hij nu woont. Hij is de Sun Zhuo waar we allemaal al die jaren naar hebben gezocht ..."

Het koppel had bijna 28.000 euro beloofd aan al wie bruikbare informatie kon verschaffen over hun zoontje. "Ik was bereid al mijn geld uit te geven, en zelfs geld te lenen," vertelde Sun. 

Niet alleen de ontvoerder van Sun Zhuo, maar ook zijn adoptieouders werden opgepakt door de politie. Zij zijn zich blijkbaar van geen kwaad bewust en op borg vrijgelaten. Ze riskeren drie jaar cel, maar dat kan minder zijn als er geen sprake is van mishandeling van de ontvoerde.

Eind goed, al goed? Niet meteen

Sun junior vertelde aan de Chinese staatstelevisie CCTV dat hij zich pas onlangs bewust werd van het feit dat hij geadopteerd was toen de politie contact opnam met zijn leraren. Hij zei dat hij goede cijfers haalt op school en goed is behandeld door zijn adoptieouders en -zusjes.

Uit het politieonderzoek blijkt dat zijn ontvoerder deel uitmaakt van een groter netwerk. Zeker acht handlangers zijn opgepakt. Ook twee andere vermiste jongens van vergelijkbare leeftijd die ontvoerd waren zijn intussen teruggevonden. Volgens het Chinese strafrecht riskeren ontvoerders van kinderen de doodstraf.

Eind goed, al goed? Niet meteen. Na de hereniging met zijn biologische ouders liet Sun Zhuo verstaan dat hij er voorlopig niet aan denkt om voortaan bij hen te gaan wonen. "Ik blijf bij mijn adoptieouders in Shandong, omdat zij me hebben opgevoed en omdat ik niet op de hoogte was van mijn ware afkomst." Zijn biologische ouders lijken daarmee vrede te kunnen nemen.

Bekijk het verslag uit "Het journaal" hier:

Videospeler inladen...

Meest gelezen