Erica Caluwaerts (Open Vld) met burgemeester Bart De Wever ©  Jan Van der Perre

Interne onenigheid bij Open Vld Antwerpen: “Kan niet toelaten dat onze partij in haar hemd wordt gezet”

Antwerpen -

Bavo De Mol, co-voorzitter van Open Vld Antwerpen is misnoegd over de soloslim van zijn partijgenote Erica Caluwaerts. Caluwaerts wordt vanaf 2022 schepen, maar schendt volgens De Mol daarmee het bestuursakkoord. “Dit neem ik haar enorm kwalijk”, aldus De Mol.

Jan Stassijns

LEES OOK. Geen schepenambt voor Willem-Frederik Schiltz (Open Vld), Vooruit behoudt voorzitterschap OCMW

Het zit er bovenarms tegen tussen Bavo De Mol, co-voorzitter van Open Vld Antwerpen en Erica Caluwaerts, de nieuwe schepen voor de liberalen in Antwerpen. De Mol reageert scherp op de beslissing van Caluwaerts om in het schepencollege te stappen en het voorzitterschap van het Bijzonder Comité (het OCMW) af te geven aan Vooruit.

“Dit is niet mijn soort politiek”, reageert De Mol. “Buiten onze leden om schendt zij het bestuursakkoord. Deze eigengereide beslissing getuigt niet van respect naar onze leden. Onze afdeling is altijd duidelijk geweest dat we de afspraken zoals in het bestuursakkoord opgelijst, twee schepenen vanaf januari 2022, wilden uitvoeren. Daarnaast hebben we ook steeds gecommuniceerd dat Willem-Frederik Schiltz schepen zou worden. Met wat er nu gebeurt, denk ik dat ik geen andere optie heb dan een ledencongres samen te roepen.”

De Mol neemt het Caluwaerts kwalijk dat ze zich niet heeft gehouden aan de beslissing van het ledencongres. “Dit gaat niet over individuen, maar over wat het beste is voor onze partij in Antwerpen”, zegt hij. “Mevrouw Caluwaerts speelt soloslim. Als voorzitter kan ik niet toelaten dat mijn leden opzij worden geschoven en onze partij in haar hemd wordt gezet. Door deze actie heeft ze toegelaten dat een vertrouwensbreuk tussen onze partij en de coalitiepartners een interne vertrouwensbreuk is geworden. Dat neem ik haar enorm kwalijk.”

Carim Bouzian, de andere co-voorzitter van Open Vld Antwerpen, reageert dan weer op de demarche van De Mol. “Deze reactie is uitgestuurd door Bavo de Mol en is niet met alle mandatarissen en co-voorzitter besproken”, zegt hij. “Dit is dus geen stelling namens het partijbestuur. We roepen eerst het bestuur samen en zullen dan gepast reageren.”

Lachaert: “Leden moeten zich uitspreken”

Nationaal voorzitter Egbert Lachaert zegt “akte te nemen” van de communicatie op de persconferentie. “Deze beslissing wijkt af van het gesloten coalitieakkoord. Daarin was immers afgesproken dat Open Vld een tweede schepenambt toebedeeld kreeg met bijhorend bevoegdheidspakket”, zegt hij.

Als men wil afwijken van een bestuursakkoord, kan dat als dat nodig wordt geacht, maar dan is het logisch en democratisch dat de leden van de lokale afdeling zich over zo’n belangrijke zaak kunnen uitspreken. Open Vld is een partij die de ledendemocratie hoog in het vaandel draagt. Het is nu aan de leden van de Antwerpse afdeling om zich over dit voorstel uit te spreken.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen