©  Shutterstock

Moeten we feestdagen kunnen vieren in horeca? Experts zijn verdeeld: “Vrijheid heeft een prijs”

Horeca Vlaanderen pleitte er vrijdag voor om met kerst en nieuw tot 2 uur op café en restaurant te mogen zijn in plaats van tot 23 uur. Experts zijn verdeeld over de vraag of we op café de feestdagen moeten kunnen vieren. “Ik ben blij dat ik die beslissing niet moet nemen.”

fem, gw, fp

Een paar weken al moet de horeca om 23 uur de deuren sluiten. Dat ook op kerstavond en oudjaar doen, is echter niet evident. Klanten vlak voor middernacht naar huis laten gaan, is een beetje vreemd. Vandaar de vraag van Horeca Vlaanderen en de Waalse evenknie om die twee avonden tot 2 uur te kunnen openblijven. Heel veel ondernemers willen weten of dat kan, aangezien ze van klanten al heel veel vragen krijgen.

De vraag rijst ook of feestvieren in de horeca niet veiliger is dan thuis. Thuis zijn er geen regels en mag je ook met heel veel mensen samenkomen. Op café of restaurant mag je maar met 6 aan tafel zitten en moet je een mondmasker opzetten wanneer je niet neerzit.

LEES OOK.Eindejaarsfeesten, verplichte vaccinatie en strengere regels voor niet-gevaccineerden: dit weten we al over agenda Overlegcomité

Sommige liberalen willen de horeca tegemoetkomen. Niet alleen minister van Middenstand David Clarinval (MR) is het voorstel gunstig gezind. Ook Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert wil erop ingaan. “Het is een begrijpelijke en terechte vraag. Als thuis vieren mag, zou het bizar zijn in een professionele omgeving alles dicht te doen om 23 uur.” Lachaert voegt er wel aan toe dat omikron en de coronacijfers er wel nog een stokje voor kunnen steken.

Andere regeringspartijen zijn voorzichtiger en vinden het net omwille van die cijfers nog te vroeg om al uitspraken te doen over versoepelingen. Eenzelfde geluid valt te horen bij biostatisticus en lid van de GEMS Geert Molenberghs (KU Leuven). “Laten we zien waar we binnen 10 dagen staan en nog wat wachten.” Op dit moment versoepelen kan voor hem niet. Molenberghs vindt dat er eerder maatregelen moeten worden genomen om de situatie thuis veiliger te maken. Hij verwijst daarbij naar het advies van de GEMS van vorige week, dat voorstelde om privé weer bubbels in het leven te roepen. “Want anders krijg je inderdaad anomalieën zoals nu.”

 ©  Guy Puttemans

Nieuwe variant in aantocht

Molenberghs verwijst ook naar de situatie in landen zoals Ierland en Portugal, waar er vorig jaar mocht worden gefeest op kerst en nieuw, terwijl de deltavariant volop woedde en de besmettingscijfers door het dak gingen. “Hoewel nu alles beter wordt opgevolgd, is er met omikron toch weer een nieuwe variant in aantocht. Moet de tendens dan zijn om te versoepelen?”

Viroloog Marc Van Ranst is gematigder. “Het is een politieke beslissing of we hierin meegaan of niet. Het is opnieuw een moeilijke. Ik ben blij dat ik die beslissing niet moet nemen. Stel dat de cijfers binnen 14 dagen omhoog swingen of de vertraging van de besmettingen zich niet doorzet, dan is het niet slim om alle remmen los te laten. Maar mochten de cijfers heel snel zakken: dan ja, waarom niet, voor die ene nacht?”, stelt hij.

Vergissen van agenda

Van Ranst heeft naar eigen zeggen begrip voor alle standpunten. “Gezondheid is belangrijk, maar het welbevinden van de bevolking is dat ook. Maar we moeten er rekening mee houden dat de vrijheid een prijs heeft.”

 ©  Kris Van Exel

Steven Van Gucht van Sciensano wil zich niet uitspreken over de vraag. Hij laat het over aan de politici. Alvast minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke liet vrijdag in de Kamer duidelijk verstaan dat er op het Overlegcomité van 22 december geen versoepelingen moeten worden verwacht. Wie denkt dat het dan over versoepelingen zal gaan, vergist zich van agenda, beklemtoonde de Vlaamse socialist. Dat was niet alleen een antwoord op de horeca, maar vooral ook op de verklaringen van Vlaams minister-president Jan Jambon, die donderdag liet weten dat hij op 22 december er zou voor pleiten om de cultuur- en evenementensector weer te openen.

Stabiliteit

Volgens Vandenbroucke zal het Overlegcomité vooral de situatie onder de loep nemen, bekijken hoe het zit met de verspreiding van de omikron-variant en onderzoeken of een coronabarometer moet worden ingevoerd. Ook de verplichte vaccinatie en de invoering 2G komt aan bod, op basis van een rapport van coronacommissaris Pedro Facon. “Dat wordt dus een zware agenda, we zullen niet veel tijd hebben om versoepelingen te bespreken”, aldus Vandenbroucke.

Eerste minister Alexander De Croo (Open VLD) was minder expliciet dan Vandenbroucke, maar liet tussen de lijnen door hetzelfde verstaan. De premier pleitte voor stabiliteit in de maatregelen. “We komen uit een periode waarin de maatregelen stap voor stap zijn verstrengd. Dat bracht de nodige verwarring met zich mee. Ik denk dat het nu belangrijk is dat we de mensen stabiliteit geven. We zitten met een goed uitgebalanceerd pakket aan maatregelen,” zei hij na afloop van een persconferentie over de steunmaatregelen van de federale regering aan getroffen sectoren.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER