Biden verplicht overheidsbedrijven om te stoppen met financiering van koolstofintensieve projecten in het buitenland

De regering-Biden heeft Amerikaanse overheidsinstanties opgedragen onmiddellijk te stoppen met de financiering van buitenlandse projecten die veel CO2 uitstoten. Dat meldt het persagentschap Reuters.

Amerikaanse overheidsbedrijven mogen niet langer investeren in buitenlandse projecten die veel CO2 uitstoten. Dat heeft de regering van Biden beslist. Hij vraagt die instanties om een prioriteit te geven aan internationale samenwerking om schone energietechnologie te ontwikkelen.

Groene Amerikaanse doelstellingen

Volgens de berichten, die Reuters kon inkijken, moeten de verbintenissen van de Amerikaanse regering de doelstellingen weerspiegelen die zijn vastgesteld in een uitvoeringsbesluit dat begin dit jaar is uitgevaardigd en dat tot doel heeft een einde te maken aan de financiële steun van de VS voor steenkool- en koolstofintensieve energieprojecten in het buitenland.

“Het doel van dit beleid is ervoor te zorgen dat de overgrote meerderheid van de internationale energieverbintenissen van de VS schone energie bevordert, innovatieve technologieën stimuleert, het concurrentievermogen van de VS op het gebied van schone technologie stimuleert, en de overgang naar netto-nuluitstoot bevordert, behalve in zeldzame gevallen waarin er dwingende nationale veiligheids-, geostrategische of ontwikkelings-/energietoegangsvoordelen zijn en geen levensvatbare koolstofarmere alternatieven dezelfde doelen bereiken”, aldus het bericht.

Duurzame wagens

Het is niet de eerste maatregel die Biden heeft genomen om de groene transitie te bevorderen. Hij heeft eerder dit jaar een groene overeenkomst gesloten met verschillende wagenproducenten. Daarin staat dat 40 procent van de nieuwe wagens in 2030 elektrisch of hybride moet zijn. De wagens mogen ook aangedreven worden door waterstof.

Ook de Amerikaanse steden maken van de vergroening van het wagenpark een prioriteit. Dat blijkt uit een recente studie van de United States Conference of Mayors (USCM) en het verlichtingsbedrijf Signify, gebaseerd op een bevraging van de burgemeesters van 103 Amerikaanse steden.

Daarnaast worden ook energiezuinige gebouwen, verlichting en zonnekracht als belangrijke concepten voor de duurzame stad van de toekomst naar voren geschoven. Opvallend is de beperkte interesse in de organisatie van het openbare vervoer.

(lb)

Meer