Erica Caluwaerts (links), geflankeerd door Bart De Wever (N-VA) en Jinnih Beels (Vooruit). ©  BELGA

Akkoord binnen coalitie, maar stevige interne verdeeldheid binnen Open Vld: “Caluwaerts speelt soloslim”

Antwerpen -

De Antwerpse liberalen zijn intern zwaar verdeeld over het nieuwe akkoord dat Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) bereikte met zijn coalitiepartners Vooruit en Open Vld. Covoorzitter van Open Vld Antwerpen Bavo De Mol schoot al direct met scherp op partijgenote en toekomstig schepen Erica Caluwaerts. “Mevrouw Caluwaerts speelt soloslim”, zegt De Mol. Dat was niet naar de zin van zijn collega voorzitter Carim Bouzian.

Jan Stassijns,Sacha Van Wiele

Burgemeester De Wever gaf vrijdagavond samen met toekomstig schepen Erica Caluwaerts en Vooruit-schepen Jinnih Beels toelichting bij het bereikte akkoord. Binnen de meerderheid waren er al maanden spanningen over de opvolging van schepen Claude Marinower (Open Vld) begin volgend jaar. De liberalen zouden volgens het bestuursakkoord van 2018 twee schepenen krijgen. Vooruit levert dan de derde schepen in. Naast Caluwaerts zou Vlaams fractieleider Willem-Frederik Schiltz de tweede schepen worden voor Open Vld. Alleen bleek hij moeilijk te liggen voor N-VA. Bovendien kwamen de socialisten met een eigen wenslijstje. Vooruit wil niet alleen de derde schepen, Karim Bachar, behouden, maar ook het voorzitterschap van het Bijzonder Comité (OCMW, red.).

Geen schepen Schiltz

Na een week onderhandelen, kwam er een akkoord. Open Vld blijft op één schepen en dat mandaat gaat naar Caluwaerts. Schiltz ziet zijn schepenambities in rook op gaan. Bachar blijft schepen en het voorzitterschap van het OCMW blijft bij schepen van Sociale Zaken Tom Meeuws (Vooruit). Er blijft zo nog weinig over van wat Open Vld in 2018 had onderhandeld. De liberalen krijgen de belofte dat er verder zal worden ingezet op het realiseren van de projecten binnen de bevoegdheden die Open Vld heeft, zoals economie, werk en openbaar domein.

“Ik heb niet het gevoel dat de partij nu verzwakt is”, zegt Caluwaerts. “Binnen mijn bevoegdheden zijn er nog veel projecten die we in de verf willen zetten en versterken. Het OCMW sluit ook dichter aan bij het DNA van de socialisten en de bevoegde schepen heeft dat ook uitstekend gedaan.”

Beels beaamt dat ook. “We hebben dit gedaan in het belang van de Antwerpenaar. Vooruit is ook het sociale gelaat van het stadsbestuur. We zitten hier als een team en we zijn alle drie winnaars.”

De Wever zegt dat er geen bezwaren waren tegen de persoon Schiltz. De burgemeester komt wel tot de conclusie dat werken met mandaten die in de loop van de legislatuur wisselen het er meestal niet gemakkelijker op maken. “Ondertussen voelde Vooruit aan dat het bestuursakkoord van 2018 vandaag onvoldoende was voor hen”, zegt De Wever. “Dan moet je terug aan tafel zitten. Afspraken wijzigen is niet aangenaam, maar met dit akkoord draaien we een pagina om. Het is voor mij belangrijk om met de huidige samenstelling van de meerderheid verder te gaan.”

Vertrouwensbreuk

Alleen voelen sommige Antwerpse liberalen zich bekocht met dit akkoord. Bavo De Mol, covoorzitter van Open Vld Antwerpen verwijt Caluwaerts in een mededeling van soloslim te hebben gespeeld.

“Dit neem ik haar enorm kwalijk”, zegt De Mol. “Dit is niet mijn soort politiek. Buiten onze leden om schendt zij het bestuursakkoord. Deze eigengereide beslissing getuigt niet van respect. Daarnaast hebben we steeds gecommuniceerd dat Schiltz schepen zou worden. Met wat er nu gebeurt, denk ik dat ik geen andere optie heb dan een ledencongres samen te roepen. Door deze actie heeft Caluwaerts toegelaten dat een vertrouwensbreuk tussen onze partij en de coalitiepartners een interne vertrouwensbreuk is geworden.”

Dat er intern een vertrouwensbreuk is, blijkt al snel. Covoorzitter Carim Bouzian corrigeerde snel de mededeling van zijn collega. “Dit is niet namens alle mandatarissen en is niet met mij besproken”, zegt Bouzian. “Dus is dit geen stelling namens het bestuur. We roepen dit weekend eerst ons bestuur samen.”

Schiltz wenst pas te reageren als het intern binnen de partij is besproken. Uittredend schepen Marinower verdedigt Caluwaerts. “Het valt niet te ontkennen dat er een moeilijke situatie was ontstaan”, zegt Marinower. “Onze fractieleidster en toekomstig schepen Caluwaerts nam daarom een te verdedigen beslissing.”

Nationaal Open Vld-voorzitter Egbert Lachaert hield zich de afgelopen weken afzijdig in deze Antwerpse politieke discussie. Hij zegt nu akte te nemen van de communicatie.

“Deze beslissing wijkt af van het gesloten coalitieakkoord”, zegt Lachaert. “Daarin was afgesproken dat Open Vld een tweede schepenambt toebedeeld kreeg met bijhorend bevoegdheidspakket. Als men wil afwijken van een bestuursakkoord, kan dat als dat nodig wordt geacht, maar dan is het logisch en democratisch dat de leden van de lokale afdeling zich over zo’n belangrijke zaak kunnen uitspreken.”

Het partijbestuur van de Antwerpse Open Vld komt zaterdag bijeen om zich te buigen over dit akkoord. Later zal er nog een ledencongres worden gehouden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen