Beeld uit de Antwerpse club Ampere: “Waarom gaan ze geen CO2 meten en aerosolen tellen bij de Ikea”, aldus uitbater Joachim Marynen. © Joris Herregods

Antwerpse discotheken: “We kunnen wél onder de CO2-norm blijven, maar dan moeten we stoken als gekken”

Zelfs met de ventilatie op volle capaciteit en opengeschoven dakpanelen wordt de CO2-norm in de Versuz overschreden, blijkt uit een studie die in september werd uitgevoerd in de Hasseltse discotheek. De zoveelste bittere pil voor uitbaters van nachtclubs? “Wij halen de CO2-norm wel bij maximale ventilatie, maar dan zitten we met een energiefactuur van 1.000 euro per avond”, zegt Hans Bouwen van de Lierse club La Rocca.

Rebecca Van Remoortere

De resultaten van het onderzoek in de Versuz zien er niet goed uit. Ook met een capaciteit van 60% en een goede ventilatie werd de CO2-norm van 1.200 ppm fel overschreden. Andere uitbaters vrezen nu dat de overheid de studie gaat gebruiken als argument om de clubs langer dicht te houden.

Terwijl veel clubs zich sterk maken dat ze beter doen. Bij La Rocca in Lier en Millennium in Herselt werd er al gefeest onder de CO2-norm, maar dat heeft wel consequenties. “De club voldoende ventileren: het kan”, zegt Hans Bouwen van La Rocca. “Wij hebben tijdens corona ons ventilatiesysteem laten aanpassen. Onze airco’s zijn toen bovendien zodanig afgesteld dat ze ook warme lucht kunnen blazen. Als we de ventilatie op volle toeren zetten en we openen alle nooddeuren, dan blijven we onder de norm. Dat hebben we kunnen testen toen we nog open waren. Maar dat betekent wel dat we moeten stoken als gekken om het binnen warm te houden. We hebben het over een meerkost van 1.000 euro per avond op de energiefactuur.”

Hans Bouwen van La Rocca. © Joren De Weerdt

Op één avond kwam de politie vier keer controleren bij La Rocca. “Elke keer gaven onze drie CO2-meters aan dat we onder de norm zaten. We weten dus dat het bij ons wel zou lukken.”

Zelfde verhaal bij Millennium in Herselt. “Ons ventilatiesysteem ververst de lucht in de zaak elke anderhalve minuut volledig”, zegt uitbater Patrick Wouters. “Natuurlijk: als het buiten twee graden is, wordt het binnen ook twee graden. Dus dat betekent stoken. Onze verwarming stond in de periode dat we mochten openen op het maximum. Dan was het binnen doenbaar, maar zo koud als nu was het toen nog niet. We zaten nooit boven de 1.000 ppm.”

Patrick Wouters van Millennium. ©  Dirk Vertommen

“We weten dus dat het bij ons veilig kan. Ondertussen hebben we al geïnvesteerd in ventilatie, in een eigen testcentrum voor de deur en in personeel dat QR-codes kan scannen. We zijn elke keer mee op de kar gesprongen. Onze doelgroep bestaat uit mensen van 20 tot 50 jaar. Dat zijn niet de mensen die in het ziekenhuis liggen. Een trouwfeest waar iedereen elkaar een kus geeft, dat mag nog, maar wij mogen niet openen. En nu stelt een nieuwe studie de clubs weer eens in een negatief daglicht. Het is bijna om te lachen; maar van onmacht”, vindt Patrick.

Ikea

Ook Joachim Marynen van club Ampère in Antwerpen ervaart het onderzoek als de zoveelste klap. “Dit kan er ook nog wel bij, zeker? Ik begrijp niet dat er zoveel te doen is over deze studie. Waarom gaan ze geen CO2 meten en aerosolen tellen bij de Ikea? Daar mag iedereen nog en masse gaan winkelen. In elk café, bij de kapper of op de tram meet je een te hoge CO2-waarde. Waarom moet dat in onze sector dan weer zo in de kijker worden gezet?”

Ondertussen blijven de nachtclubs gesloten. “We krijgen nu als steun 5% van onze omzet, met een plafond van 11.500 euro per kwartaal. Dat is gewoon belachelijk, zeker in het drukste kwartaal voor nachtclubs. Alleen al voor gas en licht betalen we 4.000 euro per maand.”

“Ondertussen toont geen enkele studie aan dat wij een broeihaard zijn. Wij hebben onlangs al onze bezoekers aan de deur getest. Van de 3.500 mensen was er eentje positief. Dat toont aan dat het probleem niet bij ons zit. Ofwel gaat alles dicht, ofwel niets. Op deze manier weet ik niet of we volgend jaar nog halen. We hebben al vaker aan de alarmbel getrokken, maar nu zijn we echt uit ons lood geslagen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen