Het Speelgoedmuseum blijft zeker nog meer dan anderhalf jaar gevestigd in de Nekkerspoelstraat. © Sven Van Haezendonck 

Nieuw Speelgoedmuseum loopt vertraging op en opent pas in zomer 2023

Mechelen -

De opening van het Speelgoedmuseum in het nieuwe station van Mechelen loopt een jaar vertraging op. Het opent pas de deuren in de zomer van 2023. Ondertussen werkt de stad wel voort aan plannen om de site van het huidige museum in de wijk Nekkerspoel een nieuwe bestemming te geven.

Sven Van Haezendonck

Het huidige museum in de Nekkerspoelstraat is verouderd en de stad heeft er andere plannen mee. Daarom ging de vzw op zoek naar een nieuwe locatie. Dat is een ondergrondse ruimte in het nieuwe stationsgebouw. De mensen achter het Speelgoedmuseum hoopten daar voor het publiek te openen in de zomer van volgend jaar, maar die timing blijkt nu te krap. “De structurele aanpassingen aan de ruimte, onder andere voor de brandveiligheid, zijn complexer en vragen meer tijd”, reageert Bart Stroobants, voorzitter van de vzw.

“Tot in de puntjes uitwerken”

Daarom blijft het museum tot in de zomer van 2023 nog gewoon open in het bestaande gebouw vlak bij station Nekkerspoel. “We laten de bezoekers niet in de kou staan. Het museum blijft voor Mechelen Kinderstad op de huidige locatie een belangrijke attractie. Het uitstellen van de verhuis biedt ons ook de kans om de vormgeving van het nieuwe museum tot in de puntjes uit te werken”, zegt Björn Siffer (Vld-Groen-m+), schepen van Cultuur.

Gemeenteraadslid Freya Perdaens (N-VA) vindt die vertraging een spijtige zaak. “Halfweg de bestuursperiode lijkt de aankondigingspolitiek en het overoptimistisch inschatten dat de meerderheid typeert, voor echte problemen te zorgen. Een vaste waarde als het Speelgoedmuseum moet daardoor noodgedwongen voortploeteren in een afgeleefd gebouw”, vertelt het oppositielid.

Het Nova-gebouw links en de Senam-site rechts hebben een grote impact op de buurt van station Nekkerspoel. ©  Sven Van Haezendonck

Ondertussen timmert de stad voort aan de plannen om de site van het huidige museumgebouw een nieuwe toekomst te geven. Eens de site vrijkomt, ruimt ze plaats voor een stadsvernieuwingsproject. Een ontwerpteam kreeg de opdracht om een ruimtelijke haalbaarheidsstudie uit te voeren. Deze studie vormt de basis voor een privaat-publieke samenwerking die de stad in een latere fase plant.

LEES OOK: Miljoenen Vlaamse steun voor stadsvernieuwing in Nekkerspoel

“Met de herontwikkeling van het Nova-bouwblok hebben we een kwalitatieve en karaktervolle invulling van deze buurt voor ogen. Wij willen er wonen en werken verweven met voorzieningen die de buurt versterken”, zegt Greet Geypen (Vld-Groen-m+), schepen van Stadsontwikkeling. Door de omvang en gesloten volume heeft de Nova-site net als de Senam-site een grote impact op de directe omgeving.

“Een van de belangrijkste poorten”

“We zien de stationsomgeving van Nekkerspoel als een van de belangrijkste poorten naar onze binnenstad. Een nieuwe ontwikkeling vormt een uitstekende opportuniteit om dat nog meer te benadrukken”, vertelt Geypen.

Voor het huidige museumgebouw zoekt de stad naar een nieuwe bestemming. ©  Sven Van Haezendonck

Multiple Architecture & Urbanism, het bureau dat de stad aanstelde, gebruikt als basis een masterplan dat Mechelen in 2018 al liet opmaken voor de buurt. Samen met nog andere partners worden verschillende scenario’s onderzocht. “Met deze opdracht vragen we om te onderzoeken wat de ruimtelijke en functionele mogelijkheden zijn om het Nova-gebouw te ontwikkelen”, zegt schepen Geypen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Blikvangers Mechelen