© Reuters

Tornado’s in de Verenigde Staten: zeker zeventig, mogelijk meer dan honderd doden

Een reeks tornado’s in het midden van de Verenigde Staten hebben in de staat Kentucky alleen het leven gekost aan zeker zeventig mensen. De teller zal mogelijk oplopen tot meer dan honderd. Dat heeft de gouverneur van de staat, Andy Beshear, zaterdag gezegd. Ook uit de staten Illinois en Arkansas komen berichten van dodelijke slachtoffers.

Bron: CNN, The New York Times, Washington Post

Door een krachtige storm die zich over de Verenigde Staten verplaatste vrijdagavond zijn er 19 tornado’s ontstaan in vijf staten. De staten Arkansas, Missouri, Tennessee, Kentucky en Illinois werden getroffen volgens het National Oceanic and Atmospheric Administration’s Storm Prediction Center. Dat schrijft CNN. Meer dan 55 miljoen mensen zouden daardoor risico gelopen hebben vrijdag. Tegen zaterdagochtend zaten minstens 157.000 huishoudens zonder stroom.

“We geloven dat de dodentol van deze ramp boven de zeventig ligt en dat die voor het einde van de dag voorbij de honderd kan zijn”, zo zei de gouverneur tijdens een persconferentie. Hij sprak ook over de zwaarste tornado-ramp in de geschiedenis van de staat.

Volgens de Amerikaanse nieuwszender NBC brak een van de tornado’s mogelijk het record van de langste tornado in de VS ooit. De tornado ging over een afstand van meer dan 200 mijl (320 kilometer) door vier staten, van Arkansas tot Kentucky.

Beshear heeft de noodtoestand uitgeroepen in zijn staat en Washington om hulp gevraagd. President Joe Biden twitterde dat de tornado’s een “onvoorstelbare tragedie” in het gebied hadden veroorzaakt. Hij beloofde alle nodige federale hulp te verlenen.

(sgg)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer