© Manon Bruininga Fotografie

Sommige vaccinatiecentra sluiten tijdelijk tijdens feestdagen, toch CST voor wie ernstige bijwerking had na eerste prik

Tijdens de kerst- en eindejaarsperiode zal er in verschillende coronavaccinatiecentra niet gevaccineerd worden. Dat heeft Dirk Ramaekers bevestigd, hij is verantwoordelijk voor de vaccinatiestrategie in ons land. Om hoeveel centra het precies gaat, is nog niet duidelijk. Daarnaast krijgen mensen die geen tweede prik kunnen krijgen omdat ze een ernstige bijwerking hadden na de eerste alsnog een Covid Safe Ticket (CST) of coronapas.

Op het moment dat in de centra de campagne met de boosterprikken volop bezig is, hebben sommige vaccinatiecentra besloten om tijdens de kerst- en eindejaarsperiode, de vele vrijwilligers die er werken, even rust te gunnen.

“Vaccinatiecentra doen alle inspanningen die ze kunnen om maximaal door te vaccineren in kerstperiode”, zegt Joris Moonens in “Het journaal”:

Videospeler inladen...

"We mogen niet vergeten dat de mensen die in de centra werken, de vrijwilligers en zorgprofessionals, intussen een jaar bezig zijn. We moeten daar ook respect voor hebben", stelt Dirk Ramaekers van de Taskforce Vaccinatie. 

"Bovendien hebben we ook gemerkt dat mensen die uitgenodigd worden om tijdens de feestdagen een prik te krijgen, toch wat minder geneigd zijn om naar de centra te komen."

Om hoeveel centra het precies gaat is nog niet duidelijk. "Dat zal de volgende weken moeten blijken", besluit Ramaekers. "Maar wie een uitnodiging krijgt, zal er wel zeker van kunnen zijn dat die uitnodiging zal doorgaan."

"De vaccinatiecentra doen alle inspanningen om maximaal door te vaccineren tijdens de eindejaarsperiode", zegt Joris Moonens van het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid op zijn beurt in "Het journaal". "We hebben wel begrip voor de nood aan een pauze."

“We zien grote vaccinatiebereidheid voor boosterprik”, zegt Maarten Van Vaerenbergh, verantwoordelijke vaccinatiecentrum Aalst, in “Het journaal”:

Videospeler inladen...

Daarnaast heeft de Taskforce Vaccinatie beslist dat mensen die geen tweede coronaprik kunnen krijgen omdat ze een ernstige bijwerking hadden na de eerste, toch een CST kunnen krijgen. Daarvoor moeten ze via hun huisarts een attest aanvragen bij een van de 21 officiële referentieartsen. Daarmee kunnen ze dan een coronapas krijgen die enkel in België geldig is. Ze kunnen dan ook een onbeperkt aantal PCR-tests of sneltests terugbetaald krijgen.

Meest gelezen