©  BELGA

CD&V houdt congres over inhoudelijke vernieuwing: partij wil pensioen op 62 mogelijk maken

De CD&V-basis heeft zaterdag tijdens een digitaal congres een hele reeks voorstellen goedgekeurd die de inhoudelijke vernieuwing van de partij vorm moeten geven. Een daarvan is de vrije keuze om met pensioen te gaan tussen 62 en 67 jaar, weliswaar met financiële gevolgen. Een ander zet de communautaire lijn van de partij weer op scherp en stelt voor om bij de volgende staatshervorming te kijken “wat we nog samen willen doen”.

Bron: BELGA

Het vernieuwingscongres moest het sluitstuk worden van het traject dat voorzitter Joachim Coens na zijn verkiezing eind 2019 in gang zette. Het evenement moest de partij een nieuw elan geven na de matige resultaten. In de jongste peiling haalde CD&V nog 10,7 procent.

Door de vierde coronagolf moest het fysieke congres echter worden afgelast en werd te elfder ure gekozen voor een digitaal alternatief. Daar werden 143 voorstellen uit de doeken gedaan, die tot stand kwamen in werkgroepen met de basis.

 ©  BELGA

Pensioen

Misschien wel het opvallendste: CD&V wil mensen de keuze geven om met pensioen te gaan tussen 62 en 67 jaar, weliswaar met een bonus-malussysteem. Nochtans keurde CD&V in de federale regering mee de verhoging van de pensioenleeftijd tot 67 goed. “Het is inderdaad een opmerkelijke stelling, maar ze is wel met een hoog percentage goedgekeurd”, zegt Coens na afloop van het congres. “Dit gaat niet in tegen de beslissing van de federale regering. 67 jaar blijft overeind voor een volledig pensioen, maar veel mensen ondervinden moeilijkheden aan het einde van hun loopbaan, dat leeft blijkbaar heel sterk bij onze leden.”

Staatshervorming

Een ander voorstel is het voornemen om bij een volgende staatshervorming niet langer te kijken wat er moet worden gesplitst, maar te kiezen wat we nog samen willen doen op het federale niveau. Het zwaartepunt komt zo veel meer bij Vlaanderen en de lokale besturen te liggen. “We willen er een positief verhaal van maken”, aldus Coens. “In plaats van altijd maar te kijken wat we gaan splitsen, bekijken hoe we samen het land kunnen opbouwen van onderuit.”

Registratierechten

Andere voorstellen die het zaterdag haalden: een aanpassing van de wet op de kernuitstap om nieuwe nucleaire technologieën een kans te geven, de verlaging van de registratierechten naar 0 procent, de mogelijkheid om geboorteverlof over te dragen naar de grootouders en een verkleining van de kieskringen.

 ©  BELGA

De leden keurden met 88 procent ook een aanpassing aan artikel 1 van de partijstatuten goed. Bij een vorig congres haalde de voorzitter geen tweederdemeerderheid voor de aanpassing van het artikel, dat nu “voor ons telt elke mens” luidt. Coens wilde dat aanpassen naar “CD&V gelooft in wat mensen kunnen.” De afgelopen maanden werd dat bijgeschaafd naar: “CD&V is een Vlaamse christendemocratische partij. Voor ons telt elke mens. We geloven in wat elke mens kan, wat mensen samen kunnen en wat mensen kunnen betekenen voor elkaar”.

Geen gezichtsverlies

Geen gezichtsverlies, aldus Coens. “De vorige keer haalden we 65 procent, na een kort digitaal traject. Nu is het artikel goed doorgepraat met een aantal groepen, zoals vrouwen en jongeren, zodat iedereen zich er in kan vinden.”

In het voorjaar hoopt CD&V alsnog een echt congres te kunnen samenroepen, waar dan de rebranding van de partij wordt voorgesteld. Of er dan ook een nieuwe naam komt, vindt Coens zaterdag “niet aan de orde”.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer