Radio 2

Meer dan 750 bestuurders lopen tegen de lamp tijdens de 25e verkeersveilige nacht in Oost-Vlaanderen

Meer dan 750 overtreders zijn tegen de lamp gelopen tijdens de 25e editie van de verkeersveilige nacht in Oost-Vlaanderen. Op zo’n honderd locaties in de provincie zijn bestuurders gecontroleerd op alcohol, snelheid en druggebruik. In de strijd tegen dat laatste schakelen regering en politie een versnelling hoger. 

Tijdens de verkeersveilige nacht, de traditionele aftrap van de jaarlijkse BOB-campagne tijdens de eindejaarsperiode in Oost-Vlaanderen, zijn in totaal 4.323 bestuurders gecontroleerd op snelheid. De politie zette hiervoor zo’n 200 mensen in op grofweg 100 verschillende locaties in de provincie. 15,8 procent van alle gecontroleerde bestuurders reed te snel. Een opvallend hoog cijfer, aangezien de weersomstandigheden alles behalve ideaal waren. 

BEKIJK - De politie hield afgelopen nacht de 25e verkeersveilige nacht in Oost-Vlaanderen en ontdekte onder meer verschillende hoeveelheden drugs:

Videospeler inladen...

761 overtreders

Naast snelheid, controleerde de politie ook op alcohol- en druggebruik achter het stuur. 4,8 procent van de 1.621 gecontroleerde bestuurders blies positief en had dus te veel gedronken. 814 bestuurders werden gecontroleerd op druggebruik. 50 onder hen, ongeveer 6 procent, moesten een speekseltest afleggen. Die zijn verstuurd naar het lab voor analyse en zijn dus nog niet in de cijfers opgenomen. De voorlopige optelsom van de vastgesteld inbreuken - snelheid en alcohol dus - is 761. 

Als we naar de cijfers kijken, zien we in de eerste jaarhelft een toename van 50 procent bij de drugsgerelateerde verkeersovertredingen tegenover diezelfde periode vorig jaar

Carina Van Cauter, provinciegouverneur Oost-Vlaanderen

Extra aandacht voor druggebruik in het verkeer

Deze editie was er extra aandacht voor druggebruik in het verkeer. Het aantal druggerelateerde verkeersovertredingen stijgt elk jaar: in 2012 testten ongeveer 2.500 bestuurders positief, in de eerste 6 maanden van dit jaar noteerden we al bijna 7.500 positieve drugtesten. De laatste jaren liepen er ook meer mensen tegen de lamp omdat de politie met een nieuw soort speekseltest werkt. De meest voorkomende drug achter het stuur is cannabis.

“Als we naar de cijfers kijken, zien we in de eerste jaarhelft een toename van 50 procent bij de druggerelateerde verkeersovertredingen tegenover diezelfde periode vorig jaar”, stipt Oost-Vlaams provinciegouverneur van Carina Van Cauter aan. “We moeten autobestuurders dus meer sensibiliseren om niet te rijden onder invloed van drugs. Dat kan absoluut niet en is levensgevaarlijk.”

100.000 speekseltesten in 2022

De federale regering schakelt nu een versnelling hoger in de strijd tegen drugs in het verkeer. Zo zal de politie in 2022 twee keer zoveel speekseltesten ter beschikking krijgen als in 2021. “We voorzien in totaal 100.000 stuks, zodat de politie systematischer mensen kan controleren”, vertelt minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD). “Bestuurders die onder invloed rijden, vrezen een alcoholcontrole, maar denken dat ze een drugcontrole wel kunnen ontwijken. De pakkans moet omhoog."

Meest gelezen