Willem-Frederik Schiltz bij de start van het Antwerpse partijbestuur van Open Vld. © Patrick De Roo

Antwerpse Open Vld-leden krijgen laatste woord over akkoord met N-VA en Vooruit

Antwerpen -

Het Antwerpse Open Vld-partijbestuur legt het akkoord met N-VA en Vooruit voor aan de leden. Zij krijgen nu de vraag of ze akkoord of niet-akkoord gaan met de aanpassing van het bestuursakkoord. De mandatarissen zaten zaterdagnamiddag uren bij elkaar in hun Liberaal Huis. De debatten zouden pittig, maar respectvol zijn verlopen. Dat vernamen we van bronnen bij Open Vld.

LEES OOK. Covoorzitter Open Vld Antwerpen Bouzian spreekt degradatie tegen

Het akkoord dat burgemeester Bart De Wever (N-VA) vrijdag sloot, zorgt voor een tweedeling binnen de liberale partij. Daarbij kwam het zelfs tot een rechtstreeks confrontatie tussen de twee covoorzitter Bavo De Mol en Carim Bouzian.

In het akkoord blijft Open Vld op één schepen in plaats van twee, zoals in 2018 was afgesproken binnen het Antwerpse bestuursakkoord. Het voorzitterschap van het OCMW blijft bij Vooruit en komt niet naar de liberalen. Het gevolg van dit akkoord is dat Vlaams fractieleider Willem-Frederik Schiltz geen schepen kan worden.

Tijdens het partijbestuur werd een toelichting geven over het verloop van de onderhandelingen afgelopen dagen en het uiteindelijke akkoord. Daarbij hebben fractieleidster en toekomstig schepen Erica Caluwaerts en Schiltz elk hun standpunt bepleit.

Binnen het partijbestuur zijn er twee strekkingen. Een is dat het bereikte akkoord het hoogst mogelijke was als Open Vld daadwerkelijk in de meerderheid wil blijven en zo toch nog enige zichtbaarheid kan behouden de volgende drie jaar. Dat is de redenering die Caluwaerts verdedigt.

“Belachelijk maken”

Aan de andere kant zijn er de leden die vinden dat met dit akkoord Open Vld de gemaakte afspraken in het bestuursakkoord niet zijn nageleefd. Dat de prijs die wordt betaald om in de meerderheid te kunnen blijven veel te hoog is. Sommigen herinneren zich dat Open Vld ook in de vorige legislatuur al een beloofd schepenambt liet varen.

“Moeten we dit nu opnieuw slikken”, klonk het blijkbaar. “Hoe vaak nog moeten we ons nog belachelijk maken? Krijgen we dit nog verkocht aan de leden en de kiezers?” De volgende stap van deze redenering zou betekenen dat er ofwel opnieuw wordt onderhandeld met N-VA en Vooruit of Open Vld kiest voor de oppositiebanken.

Het partijbestuur stemde uiteindelijk in met een ledencongres volgende week waarbij de wijziging van het bestuursakkoord zal worden voorgelegd. De leden staan dan mogelijk voor een verscheurende keuze: het akkoord goedkeuren of afkeuren met het risico van in de oppositie te belanden.

LEES OOK. Open Vld liet al eerder tweede schepenambt varen

LEES OOK. RECONSTRUCTIE. Zware verdeeldheid bij Antwerpse Open Vld: hoe is het zover kunnen komen?

svw

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Politiek Antwerpen