Zara Rutherford bij haar vertrek uit Kortrijk, in augustus van dit jaar.
Volledig scherm
Zara Rutherford bij haar vertrek uit Kortrijk, in augustus van dit jaar. © REUTERS

Vlaams-Britse Zara (19) zoekt KLM-piloot die haar hielp landen in Zuid-Korea

De 19-jarige Zara Rutherford, die als jongste vrouw ooit solo de wereld rondvliegt, is zaterdag aangekomen in Zuid-Korea. Maar om daar te kunnen landen kreeg de Vlaams-Britse tiener boven de Japanse Zee hulp van een ‘barmhartige’ KLM-piloot. Die zorgde ervoor dat ze contact kon leggen met de luchtverkeersleiding, nadat ze met haar eigen radio geen verbinding tot stand wist te brengen.

  1. Hoe ernstig is dreiging van Russisch ruimtewapen? Kolonel Housen: “Hele samenleving platgelegd, zonder miljoenen doden”
    PREMIUM
    96

    Hoe ernstig is dreiging van Russisch ruimtewa­pen? Kolonel Housen: “Hele samenle­ving platgelegd, zonder miljoenen doden”

    Rusland is volgens Amerikaanse inlichtingendiensten vergevorderd in de ontwikkeling van een kernwapen waarmee het in de ruimte vijandige satellieten onklaar kan maken. De impact daarvan zou op militair vlak enorm zijn, maar zo’n kernexplosie in de ruimte veroorzaakt ook een elektromagnetische schok (EMP) die ervoor zorgt dat verkeerslichten, bankautomaten, elektrische auto’s, gps-systemen, je smartphone en zelfs je chauffage niet meer werken. Volgens expert krijgskunde Roger Housen baart vooral dat zorgen: “We zouden terug gekatapulteerd worden naar de tijd van voor het internet.”
  2. Koning huldigt hyperambitieus Belgisch miljardenproject in Namibische woestijn in: wat is het precies? En wordt de droom ook werkelijkheid?
    PREMIUM
    12

    Koning huldigt hyperambi­ti­eus Belgisch miljarden­pro­ject in Namibische woestijn in: wat is het precies? En wordt de droom ook werkelijk­heid?

    Aan grootse woorden en ambities geen gebrek in de woestijn van Namibië, op 8.000 kilometer van Brussel. Met de aankondiging van een investering van net geen 3 miljard euro in een groene waterstoffabriek en de bouw van een gloednieuwe haven van 1.300 hectare, zag Namibië koning Filip graag komen. Welke plannen zijn aangekondigd? Waarom trekken onze bedrijven daarheen? Hoe helpen ze ons en de Namibiërs vooruit? En hebben ze kans op slagen? “Het project is stilaan too big to fail.”