“Grondige evaluatie euthanasiewet nodig”

© Shutterstock

Er is een grondigere evaluatie van de toepassing van de euthanasiewetgeving in ons land nodig. Daar hebben onder meer Els Van Hoof (CD&V) en Valerie Van Peel (N-VA) woensdagnamiddag voor gepleit tijdens een hoorzitting met de federale Euthanasiecommissie in de Kamercommissie Volksgezondheid.

Rol van de controlecommissie

Het verslag van de Federale Controle- en Evaluatiecommissie Volksgezondheid (FCECE) riep vorig jaar heel wat vragen op, onder meer over de rol van de onafhankelijke controlecommissie. Een aantal professoren en ethici vroegen zich onder meer af of de commissie zich niet te veel als wetgever gedraagt, en de wet “oprekt”. Die perceptie leeft ook binnen de commissie Volksgezondheid.

Buiten bewustzijn

Zo klonk er woensdag onder meer kritiek op een aantal gevallen waarin mensen euthanasie kregen, ook al waren ze buiten bewustzijn. Ook de euthanasie bij psychisch lijden riep heel wat vragen op. “De euthanasiecommissie bezondigt zich te vaak aan een interpretatie van de wet. Dat is op zich haar taak niet”, aldus Els Van Hoof (CD&V).

Reacties N-VA en CD&V

Ook Valerie Van Peel (N-VA) stelde zich vragen, en pleitte onder meer voor een “maatschappelijk debat over de geest van de wet”. “We mogen trots zijn dat we wereldwijd pioniers zijn in euthanasiewetgeving. Maar de wet is in 14 jaar nog nooit grondig geëvalueerd. De vraag is of we nog op dezelfde lijn zitten als toen”, klonk het.

Beide Kamerleden braken daarom een lans voor een grondiger onderzoek, “dat verder gaat dan alleen de cijfertjes”, aldus Van Peel.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen