Zorginstellingen zoeken massaal interimmers, freelancers en studenten om gaten in roosters op te vullen

Zorginstellingen zijn massaal op zoek naar interim-medewerkers, freelancers en studenten om de gaten in de dagelijkse planning op te vullen. De nood is tijdens de vierde coronagolf enorm gestegen en neemt met de eindejaarsperiode in zicht alleen maar toe. Uitzendkantoren kunnen lang niet alle openstaande shiften invullen.

"We ervaren elke dag dat er een personeelstekort is", zegt directeur Johan Demuynck van Zorgbedrijf Antwerpen. "We krijgen alles nog rond, maar dat lukt enkel omdat we een beroep kunnen doen op mensen met een studentencontract, die hun erkenning al hebben, maar nog verderstuderen. We schakelen ook interimkantoren en zelfstandigen in om bij te springen."

"Op een dag als vandaag zijn er zo'n 1.700 vaste medewerkers aan het werk. Maar daarbovenop doen we een beroep op 80 mensen met studentencontracten en zijn er nog eens 20 tot 30 interim-medewerkers aan de slag. In totaal hebben we dus 110 mensen extra nodig om echt kwalitatieve zorg te kunnen aanbieden", zegt Demuynck.

“Ik krijg op dagelijkse basis telefoons van hoofdverpleegkundigen en directeurs met de vraag of we nog mensen beschikbaar hebben”, zegt Rinus Rommes van interimkantoor Runtime Projects:

Videospeler inladen...

Het Zorgbedrijf Antwerpen is lang niet de enige zorginstelling waar het personeelstekort nijpend is. "Sinds de tweede coronagolf vorig jaar is er een opmerkelijk grote vraag naar zorgkundigen en verpleegkundigen", zegt Leen Verwimp van uitzendbureau Express Medical, dat gespecialiseerd is in medisch personeel. "Op dit moment zijn de personeelstekorten zo groot dat sommige zorginstellingen zelfs in de problemen komen om een minimale zorgverlening te kunnen bieden."

We krijgen elke dag honderden aanvragen voor verpleeg- en zorgkundigen

Rinus Rommes, uitzendkantoor Runtime Projects

De telefoon van het uitzendbureau staat naar eigen zeggen dagelijks roodgloeiend. "We krijgen heel vaak de vraag om de dag zelf nog een verpleeg- of zorgkundige te sturen. Zowel van ziekenhuizen, woonzorgcentra, als eigenlijk van alle instellingen waar mensen verzorgd of verpleegd worden. Op dit moment kunnen we aan de volledige vraag niet meer tegemoetkomen."

Hetzelfde verhaal is te horen bij Runtime Projects, een ander interimkantoor voor medisch personeel. "Veel zorgmedewerkers zijn moe en vallen uit. Of ze moeten in quarantaine, omdat een familielid besmet is. Daardoor krijgen we elke dag honderden aanvragen voor verpleeg- en zorgkundigen", zegt medewerker Rinus Rommes. 

"We werken samen met een 200-tal freelancers, maar daarmee kunnen we absoluut niet alle shiften invullen. Vrijdag stonden er nog een 350-tal shiften open. In heel wat zorginstellingen zijn de noden hoog, zo veel is duidelijk. Jammer genoeg kunnen wij niet alles oplossen."

De getuigenis van Eva Vercruysse, van interimkantoor X-Care in Motion, klinkt zeer gelijkaardig. "In de woonzorgcentra is de situatie het meest schrijnend. Daar hebben ze sowieso al een kleine ploeg, dus als daar iemand uitvalt, ontstaat er meteen een groot probleem."

De meest schrijnende verhalen over de personeelstekorten horen we in de woonzorgcentra

Eva Vercruysse, interimkantoor X-Care in Motion

De freelancers of interim-medewerkers die het interimkantoor inzet, zijn vaak studenten maar ook vaak mensen die al een job hebben in de zorg. "De meeste uitzendkrachten gaan dus in hun vrije momenten inspringen. We proberen hen daarbij goed te begeleiden zodat ook zij niet uitvallen omdat ze overwerkt zijn."

Vraag blijft of een betere verloning voor zorg- en verpleegkundigen het tekort wat minder groot zou kunnen maken. "De verloning is zeker een punt", bevestigt Vercruysse nog in "De ochtend" op Radio 1, "maar het is meer dan dat. De uitstroom nu heeft ook bijvoorbeeld te maken met werkbaar werken." 

"Vrijwilligers opnieuw aanschrijven"

Om het acute tekort aan zorgpersoneel aan te pakken wil de Vlaamse regering op korte termijn duizenden vrijwilligers opnieuw aanschrijven om te helpen in de zorg. Die vrijwilligers hadden zich vorig jaar al gemeld, na een oproep, op een digitaal platform. 

"Er is dus een actieplan", zegt Vlaams minister van Werk Hilde Crevits (CD&V). "Meer dan 18.000 kandidaten hadden zich vorig jaar ingeschreven op het platform 'Help in de zorg', die worden aangeschreven en gematcht de komende weken." Voorts wil de minister ook nog via opleidingen bij de VDAB extra zorgpersoneel aantrekken. "Vorig jaar zijn er zo al bijna 3.500 mensen begonnen aan een traject." 

Meest gelezen