© Hollandse Hoogte

RONDVRAAG. Douchen jongeren naakt of niet in de kleedkamer? “Komaan, we zijn toch allemaal hetzelfde?”

Douchen jongeren nog naakt of niet? Met die vraag stapten wij naar een aantal Antwerpse voetbalverenigingen. De meeste jongeren hebben het inderdaad moeilijk om in hun blootje onder de douche te staan. Cultuur en geloofsovertuiging zijn de belangrijkste redenen om niet naakt te douchen.

karu

Berchem Sport, Antoine Van der Auwera:

“Naakt douchen is bij ons verplicht tot 16 jaar. De club vindt duidelijke communicatie hierover zeer belangrijk en duldt geen afwijkingen op de regel. De jongeren weten bij hun aantreden in de club wat de gebruiken zijn en aanvaarden die ook. 35 procent van de jongeren bij Berchem Sport zijn van allochtone afkomst.”

“Er wordt veel belang gehecht aan normen en waarden en aan de juiste mentaliteit. Voetbal is een ploegsport en teamgeest is dus ontzettend belangrijk. We willen spelers zo lang mogelijk in onze club hhouden, vandaar het belang van goede afspraken en duidelijke regels. Als je de regels niet aanvaardt of met voeten treedt dan lig je er uit.”

City Pirates Luchtbal, Oscar Coppieters:

“Naakt douchen is geen verplichting. Er zijn veel verschillende nationaliteiten binnen de club. Iedereen maakt zijn eigen keuze. De club verwacht wel dat iedereen doucht maar de spelers kiezen zelf of ze al dan niet hun onderbroek aanhouden.”

Beerschot Wilrijk, Dirk Schuurmans:

“Ze moeten douchen maar kiezen zelf of ze naakt douchen of niet. In principe kiezen de trainers hoe ze hiermee omgaan. De meeste moslimjongeren hebben het moeilijk met naakt en houden hun boxershort aan. Daar wordt verder geen probleem van gemaakt. We zeggen wel: “Komaan mannen we zijn allemaal hetzelfde”, omdat we het nog steeds hygiënischer vinden om naakt te douchen maar we willen de kwestie zeker niet opblazen.”

“40 procent van de jongeren zijn van allochtone afkomst. Als de helft van de jongeren hun short aanhouden volgt de rest natuurlijk ook, dat is nu eenmaal groepsdynamiek. We vinden het belangrijk dat iedereen zich hier thuis voelt. We moeten met elkaar overeenkomen. De taalbarrières zijn een groter probleem dan naakt of niet onder de douche willen.”

KsK Dames ’s Gravenwezel, Hugo Diels:

“Iedereen moet douchen maar is vrij om te kiezen of ze liever hun onderbroek aanhouden of niet. We willen niemand verplichten om naakt te douchen. Tot de 12-jarigen is het zelfs totaal geen punt. We hebben ongeveer 10 procent anderstaligen in onze club. Het gaat om Syriërs, Polen, Russen en Marokkanen. Het is een gezonde mix. Omgaan met respect voor elkaar, dat is het beleid van onze club.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER