©  Red Bull Content Pool

Krijgen we spektakel in spannendste F1-seizoensfinale ooit, of mag je na vijf minuten al wegzappen?

Je weet ondertussen waar je je vandaag om 14 uur moet bevinden. Voor een scherm, om de start van de spannendste F1-seizoensfinale sinds mensenheugenis te aanschouwen. Nu Max Verstappen en Lewis Hamilton een ­identiek puntenaantal achter hun naam staan hebben, is dit het autosportequivalent van de finale van het WK voetbal of het WK wiel­rennen op de weg.

gve

Met één, niet onbelangrijk ­verschil. De kans bestaat dat je om vijf over twee alweer mag ­wegzappen. Immers, indien beide kemphanen hun wagens al in de eerste bocht in de vangrail ­parkeren, is de titelstrijd al ­beslist. In het voordeel van ­Verstappen, die dit seizoen meer overwinningen heeft gescoord.

Een horrorscenario dat zowat ­iedereen met reden vreest. In het verleden was Ayrton Senna al de oorzaak van zo een onsportief slot, ­Michael Schumacher was dat zelfs al twee keer. Ook Max Verstappen? We zijn er zo goed als zeker van dat de Limburger zich niet tot een opzettelijke ­aanrijding zal verlagen. Dat wil niet zeggen dat het niet tot een aanrijding komt. Want als het op gespierde duels ­aankomt, is ­Verstappen op zijn minst een ­geval apart te noemen.

Dit seizoen wist de Nederlander door zijn ­inzet en energie het ­niveau van de F1 naar lang ­verdwenen hoogtes te tillen. De manier ­waarop hij zonder ­complexen de hegemonie van ­zevenvoudig wereldkampioen ­Lewis ­Hamilton wist aan te vallen was fascinerend, adembenemend soms.

 ©  AFP

Kortom, Max Verstappen is de tegenstander op wie Lewis ­Hamilton al zijn hele carrière zit te wachten. De rijder die ­Hamilton – bijna 37 en aan zijn vijftiende seizoen in de F1 bezig – tot op een ongezien niveau wist te tillen. Hamilton is ook de enige die zich niet tot een fout laat ­verleiden als Verstappen weer eens agressief verdedigt of ­brutaal een aanval plaatst.

Alleen: zondag moet Hamilton voor Verstappen finishen. Kan hij voorbij de Nederlander zonder dat het tot incidenten komt? En kan hij Verstappen ook bij een ­alles-of-niets-poging achter zich houden? De wedstrijdleiding heeft het duo er alvast aan ­herinnerd dat er bij ­onsportief ­gedrag zware straffen kunnen ­volgen. Tot het verlies van ­WK-punten toe. We zijn benieuwd of dat voldoende is om de ­kemphanen in het gareel te houden.

Verstappen wereldkampioen als…

• hij voor Hamilton finisht, of als beide rijders geen punten scoren. Punten worden behaald door de eerste tien rijders uit de uitslag.

• Hamilton negende finisht, hij tiende én het bonuspunt voor de snelste ronde scoort. Alleen rijders in de top tien kunnen dat bonuspunt opstrijken.

Hamilton wereldkampioen als…

• hij voor Verstappen finisht en bij de eerste tien eindigt. Als Hamilton als negende finisht en Verstappen als tiende, mag Verstappen niet het bonuspunt voor de snelste ronde scoren.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Formule 1