Crypto verhandelen met enkel een gsm en 75 cent? Het kan al in Indonesië

De handel in cryptomunten is het laatste jaar echt geboomd in Indonesië. In 2020 werd voor 4,5 miljard dollar aan cryptomunten verhandeld. In oktober 2021 was dit al meer dan vertiendubbeld, naar 50 miljard dollar. De drempel om je op de cryptohandel te gooien wordt ook steeds kleiner: het enige wat je nodig hebt is een smartphone, een internetverbinding en 75 cent.

De handel in crypto verloopt vooral via lokale apps, zoals Pintu, Indodax, Luno of Tokocrypto (dat werkt via Binance). De apps zijn rechtstreeks verbonden met lokale banken en digitale betaalplatformen, waardoor steeds meer Indonesiërs de stap maken naar crypto. Ook religieuze leiders en influencers hebben die stap gemaakt, waardoor steeds meer mensen volgen. Nu de lokale Indonesische economie sputtert, wordt crypto steeds interessanter.

Snel verleid

Tegelijkertijd racen de regelgevers van het land om bij te blijven, en zelfs voorstanders van crypto weten dat de financiële regelgeving moet gelijklopen met de toenemende mogelijkheden van cryptohandel. De regering heeft plannen aangekondigd om in 2022 een eigen cryptomarkt op te zetten. De groei van crypto is zeer veelbelovend, maar één crash kan alles in de war sturen.

Tijdens de pandemie haastten velen zich om te investeren in allerlei zaken, waaronder dus ook crypto. “Ze werden gelokt door de hoge opbrengsten ervan en de succesverhalen”, zegt Antonny Teo, die investeringsadvies aanbiedt via de Telegram-groep Kriptonesian. “Laat ons niet vergeten dat crypto ook grote risico’s kent.”

Ook Agus Artemiss, de oprichter van één van Indonesië’s grootste Telegram-groepen over crypto, Cryptoiz, waarschuwt: “Mensen zien het als een manier om geld te verdienen. Het ontbreekt ons hier aan crypto-geletterdheid.”

Gemiddelde handelaar

Opvallend is dat in Indonesië de gemiddelde crypto-trader iemand is van de lagere- of middenklasse. “De mensen van lagere of middenklasse zijn echt de diehards, die de markten dagelijks volgen en daar excessief op reageren”, verklaart Teo.

Ook blijkt de gemiddelde cryptohandelaar vrij jong: maar liefst 65% van de gebruikers van Tokocrypto is onder de 35 jaar. Die springen iets losser om met hun investeringen en durven risico’s nemen, “misschien omdat ze nog meer tijd hebben op aarde, en daarom dus meer tijd om mogelijke verliezen terug goed te maken”, denkt Teguh Kurniawan Harmanda, de COO van Tokocrypto, hardop. Die cryptobeurs werd trouwens in 2018 gelanceerd, en telt ondertussen wekelijks 100.000 actieve handelaars, goed voor een dagelijks handelsvolume van 70 miljoen dollar.

Toch is crypto nog geen aanvaard betaalmiddel in Indonesië; de gebruikers van cryptomarkten gebruiken de munten gewoon als investering. De meesten snappen het hele concept zelf ook niet goed, aangezien cryptohandel en zeker crypto-mijnen een zeer ingewikkeld systeem is. Toch is Indonesië veel andere Aziatische landen ver voor in het hele crypto-verhaal, en lijken vroege investeerders daar vroeg of laat de vruchten van de kunnen plukken.

Meer