Videospeler inladen...

Privacy-expert Matthias Dobbelaere-Welvaert betwist coronapas: “QR-code bevat meer informatie dan je ziet in de app”

Volgens Matthias Dobbelaere-Welvaert, directeur van The Ministry of Privacy, bevatten de QR-codes van de coronapas meer gegevens dan nodig. “Men maakt gebruik van de QR-code die in het leven is geroepen om te kunnen reizen,” zegt hij in "De zevende dag" op Eén. “En dit terwijl de mogelijkheid bestaat om, net zoals in Nederland, een afzonderlijke QR-code te creëren die enkel je initialen toont.” 

Na afloop van de crowdfundingsactie “Covid Shit Ticket”, trok The Ministry of Privacy onlangs naar het Grondwettelijk Hof om de uitbreiding van de coronapas aan te vechten. Volgens privacy-expert Matthias Dobbelaere-Welvaert is het voor de overheid makkelijk een alternatieve QR-code te voorzien, maar heeft ze tot nu toe nagelaten dit te doen.

 Ook de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zou volgens hem zo z’n twijfels hebben over een brede(re) inzet van de coronapas. Dobbelaere-Welvaert oppert dat het gebruik van een coronapas niet meer proportioneel is met het beoogde doel en een vergevorderde inbreuk vormt op onze privacy. 

Bekijk hier het gesprek met Matthias Dobbelaere-Welvaert en Vincent Van Quickenborne:

Videospeler inladen...

“Vooreerst zijn we een privacy-organisatie, maar onze dagvaarding bevat meerdere elementen," duidt hij in "De zevende dag". "Eigenlijk is het probleem tweeledig: je hebt een privacy aspect en een ethisch aspect. De maatschappij lijkt op een korte tijd verschoven."

"We moeten onszelf de vraag stellen of het oké is dat we onze medische status moeten delen met een andere privépersoon. In de westerse democratie is dit ongezien, in tegenstelling tot Chinese systemen”, aldus Dobbelaere-Welvaert. “Privacy is niet absoluut, een inbreuk kan proportioneel zijn, maar volgens de gegevensbeschermingsautoriteit is dit voor het CST niet het geval.” 

In de westerse democratie is dit ongezien

Matthias Dobbelaere-Welvaert, privacy-expert

Volgens minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD), zijn er echter geen grenzen overschreden. "Je CST toont je status in groen en rood, samen met je naam en voornaam. Het toont niet of je gevaccineerd bent of niet. GDPR (het Europees kader voor dataregulering, nvdr.) ben je dus conform."

Het privacy-aspect is volgens Dobbelaere-Welvaert echter iets technischer: een QR-code bevat in feite meer gegevens dan wat zichtbaar is op de officiële CovidScanBE-app. Via andere, legale scan-apps, is het namelijk wél mogelijk iemands geboortedatum en data van vaccinatie op te halen. Tot voor kort kon men deze data ook achterhalen met de CovidScanBE-app, maar deze optie werd dichtgetimmerd. De QR-codes zelf werden niet aangepast. 

Schiet de coronapas zijn doel voorbij?

Is de coronapas nog proportioneel? “Proportionaliteit hangt samen met doeltreffendheid”, dixit Dobbelaere-Welvaert. “Het is duidelijk dat het CST is ingezet als drukkingsmiddel voor vaccinatie. Dat werkt niet. Gevaccineerden zijn nog steeds besmettelijk. Het zal wel iets veiliger zijn, maar niet de veiligheid die men had beoogd."

Op de vraag of het gebruik van de coronapas definitief het begin van een pasjesmaatschappij inluidt, was Van Quickenborne duidelijk: “Op het moment dat we van een pandemie overgaan naar een endemie, en covid naar een soort griep evolueert, zullen we dat soort dingen afschaffen, dat is evident.” 

De aangespannen rechtszaak van the Ministry of Privacy wordt op maandag 20 december voorgedragen bij de Nederlandstalige rechtbank van eerste aanleg te Brussel.

Meest gelezen