“Meer aandacht voor seksueel geweld en daar heeft Julie heel veel mee te maken”

“Ja”, zegt Liesbet Stevens, van het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen, resoluut, op de vraag of de moord op Julie Van Espen iets heeft veranderd in hoe we omgaan met seksueel ­geweld. Een positieve verandering, beaamt Punt vzw, het aanspreekpunt dat opgericht werd na de moord.

“De rivier was al aan het stromen, maar de moord op Julie Van Espen was een stroomversnelling”, zegt Liesbet Stevens van het instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen. “De thematiek van gelijkheid en de veiligheid van jonge vrouwen lag haar na aan het hart. En haar familie heeft , terwijl ze op een bewonderenswaardige manier haar gedachtenis in stand hield, hard aan die kar getrokken. Onder andere met hun brief aan de politici. Er was ook de mars tegen seksueel geweld met 15.000 deelnemers. Die mars toonde aan hoe belangrijk dit thema is en eiste dat het beleid werk maakte van een antwoord op seksueel geweld.”

En dat is er gekomen. “Vandaag moeten alle magistraten een opleiding rond partner- en seksueel geweld volgen. Er waren in 2019 drie zorgcentra na ­seksueel geweld, binnen twee jaar zullen dat er tien zijn. En er is nu Punt vzw, dat onder andere gesprekken met lotgenoten opzet. Er is er meer aandacht voor seksueel ­geweld en de veiligheid van jonge vrouwen, en daar heeft Julie heel veel mee te maken.”

Aangepaste wetgeving

Die vzw Punt, een aanspreekpunt voor slachtoffers van seksueel geweld, werd in de nasleep van de zaak-Julie opgericht door psychologisch consulent Ayke Gubbels. Zij organiseerde, ­samen met enkele anderen, ook de stille mars in mei 2019. “Het was het zoveelste verhaal, zo herkenbaar. En het resoneerde heel sterk. De mars werd een overweldigend succes. En wij kregen een stem. We konden het beleid adviseren. De wetgeving rond verkrachting wordt nu aangepast. Het element ‘toestemming’ wordt toegevoegd. Je moet een ‘ja’ hebben, om verder te gaan. Dat is een heel andere kijk op hoe je in een seksuele relatie stapt.”

“Jonge mensen durven ook sneller met hun verhaal naar buiten te komen. Dat zie ik heel duidelijk in onze eigen aanmeldingscijfers. En dat heeft Julie in gang gezet. Ze heeft gezorgd voor een verbondenheid onder mensen die hetzelfde hebben meegemaakt. Het beeld van Julie is niet dat van een zwak slachtoffer, maar wel dat van een sterke, vrolijke en geëngageerde vrouw. Op die manier heeft ze veel andere slachtoffers (m/v/x) ­gesterkt.” (jvr)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER