Foto Stad Aalst

Aalst wil beter contact tussen politie en jongeren: "Samen sporten en evenementen organiseren"

De stad Aalst wil iets doen aan de verstandhouding tussen jongeren en politiemensen. Er komt een project waarbij er onder meer samen gesport zal worden.  Ook samen culturele evenementen organiseren is een optie. "We hopen een meer spontane ontmoeting te krijgen tussen jongeren en politie", zegt jeugdwerker Jef Prové.

Aalst vindt dat politie en jongeren nog te vaak op gespannen voet leven met elkaar.  "Contacten tussen politiemensen en jongeren verlopen bijna uitsluitend vanuit een probleemsituatie", klinkt het bij jeugdwerker Jef Prové. 

Jongeren en politie moeten elkaar op een spontane manier kunnen ontmoeten

Jef Prové, jeugdwerker in Aalst

Dat wil de stad veranderen met het project "ALLO?", dat staat voor "Alle Lijnen Liggen Open". Daarmee wil het een duurzame samenwerking tussen politie en jeugdwerk stimuleren. 

Laagdrempelig

De stad heeft enkele ideëen om politie en jongeren op een laagdrempelige manier samen te brengen.  "We denken daarbij aan sportwedstrijden, maar bijvoorbeeld ook aan culturele- of eetevenementen. We gaan dat aanbod nu concreet uitwerken", zegt jeugdwerker bij de stad Aalst. 

Spontane ontmoeting

"De verstandhouding tussen politie en jongen proberen we zo te draaien dat de ontmoeting op een veel spontanere manier kan plaatsvinden", gaat de jeugdwerker verder. "We hopen dat politiemensen en jongeren op een vrijblijvende en niet-dwingende manier met elkaar kunnen omgaan."

Aalst probeert ook andere korpsen te overtuigen om deel te nemen aan het project. Zo liet de politie van Dendermonde al weten dat het wil instappen. En ook de Gentse politie heeft interesse om deel te nemen. Daar liep eerder al een project waarbij jongeren samen met de politie konden boksen. 

Meest gelezen