FLIP FRANSSEN

Gemeente geeft negatief advies voor golfterrein in Vlierzele

De gemeente Sint-Lievens-Houtem is bezorgd over het traject dat de vrachtwagens zouden afleggen om grond aan te voeren voor het golfterrein. Daarom geeft ze een negatief advies aan de provincie die bevoegd is om een vergunning te geven voor het terrein. Sint-Lievens-Houtem, waar Vlierzele een deelgemeente van is, blijft een golfterrein wel een goed idee vinden op de voormalige site van Ilva. De plek was vroeger een stortplaats die herbestemd is als recreatiezone.Ā 

De site van het oude stort van ILvA op Bussegem is door de provincie via een provinciaal ruimtelijkĀ uitvoeringsplan herbestemd naar recreatiezone. Het bedrijf Albatros & Eagle heeft een voorstel ingediend om er een 9-holes golfterrein aan te leggen. De gemeente vindt dat een goed idee, maar er is bezorgdheid van omwonenden en ook van buurgemeente Lede dat er 5 jaar lang verkeersoverlast zou zijn. Er zouden heel wat vrachtwagens dag en nacht heen en weer moeten rijden langs een gewestweg om grond aan te voeren voor het terrein.Ā Ā 

Het is niet nodig om zoveel grond aan te voeren
Burgemeester Tim De Knyf (Nieuw Houtem)

"De aanvraag die nu op tafel ligt baart ons, en vooral bewoners langs het voorgestelde tracƩ voor af- en aanvoer van grond, zorgen," zegt burgemeester Tim De Knyf (Nieuw Houtem). "Volgens ons is het niet nodig om zoveel grond, 98.000 kubiek, aan te voeren voor de aanleg. Dat moet met minder transportbewegingen ook lukken, vandaar ons negatief advies."

Werfafrit aan E40

De gemeente heeft al overlegd met Vlaams minister van mobiliteit Lydia Peeters. "Wij hebben gevraagd om een werfafrit van de autostrade mogelijk te maken voor dit project." De minister heeft laten weten dat dat niet kon. "We blijven als gemeentebestuur ervan overtuigd dat een werfafrit op deze locatie wĆ©l praktisch haalbaar is.Ā De verkeersleefbaarheid en -veiligheid van de omwonenden en gebruikers moet te allen tijde gegarandeerd blijven."

Golfterrein past in recreatiezone

Het gemeentebestuur blijft het idee van een golfterrein wel genegen: "het past goed en is een verrijking van ons sportaanbod.Ā We blijven daarom als lokaal bestuur bij ons standpunt dat de uitbating van een golfterrein op deze locatie onze steun verdient."

"De provincie is vergunningsleverende overheid"

Uiteindelijk kan de gemeente alleen een advies geven aan de provincie die beslist om de vergunning al dan niet te verlenen. De plaats is ook geen eigendom van de gemeente, het is een terrein van afvalverwerker Ilva. De provincie kreeg meer dan 100 bezwaarschriften van onder meer buurgemeente Lede en omwonenden die protesteerden tegen het vrachtververvoer dat de aanleg zou teweeg brengen. Die bezwaren worden bekeken.

Meest gelezen