©  Jan Van der Perre

DISCUSSIE. Assisenproces Julie Van Espen achter gesloten deuren: de juiste beslissing?

De drie beroepsmagistraten van het Antwerpse assisenhof hebben geoordeeld dat de assisenzaak van Steve Bakelmans achter gesloten deuren behandeld zal worden. Dat betekent dat pers en publiek de zaak niet mogen volgen.

wvb

Een halfuur waren de drie beroepsrechters in beraad, langer hadden ze niet nodig om een oordeel te vellen over de vraag van de burgerlijke partijen om de zaak achter gesloten deuren te behandelen. “Het belang van het privéleven primeert boven de openbaarheid van de zitting”, stelde voorzitter Alexandra Van Kelst in het tussenarrest. “Steve Bakelmans staat niet alleen terecht voor moord en verkrachting op Julie Van Espen, maar tal van elementen uit het privéleven komen uitgebreid aan bod.”

Advocaat John Maes had het al aangekondigd op de voorbereidende zitting, maar voordat het assisenproces maandagochtend echt van start ging, vroeg hij dus al meteen om de zaak achter gesloten deuren te behandelen. “Het is niet gebruikelijk om meteen uw zitting te kapen”, zei hij tegen voorzitter Alexandra Van Kelst. “Maar omdat het hier onder meer over verkrachting gaat, laat de wet mij toe om de sluiting van de deuren te vragen om de persoonlijke levenssfeer van het slachtoffer en haar familie te beschermen.”

LEES OOK. Assisenproces Julie Van Espen gaat door achter gesloten deuren: hoe uitzonderlijk is dat?

Is het de juiste beslissing om het proces achter gesloten deuren te behandelen?

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER