©  GPD

Trio staat terecht voor de diefstal van tientallen zakken... pistachenootjes

Mechelen -

Drie Georgiërs stonden voor de strafrechter in Mechelen op verdenking van de diefstal van sokken en pistachenootjes in een vestiging van Lidl. Het Openbaar Ministerie vorderde twaalf maanden cel met uitstel, de drie beklaagden vroegen de vrijspraak.

Theo Derkinderen

Half september zag een verantwoordelijke van een Lidl-supermarkt in Mechelen een man de zaak verlaten met twee zakken pistachenootjes. Zonder dat hij daarvoor had betaald. De persoon in kwestie werd daarover aangesproken. “Hij zette de zakken met pistachenootjes in een winkelkar en sloeg op vlucht”, zei openbaar aanklager Catherine Van de Heyning. “In de winkelkar bleken naast de pistachenootjes ook twee paar sokken en nog andere spullen te liggen.”

De politie werd van de feiten op de hoogte gebracht en die kon vrij snel een auto met Franse nummerplaten aan de kant zetten. In het voertuig zaten drie Georgiërs. “De politie doorzocht de koffer van de wagen en daarin bleek een grote zak te zitten met nog eens 31 zakjes pistachenootjes, negen paar sokken en veertien pakjes sigaretten. Het ging om pistachenootjes en sokken die door Lidl werden verkocht”, stelde de aanklager nog.

Volgens het Openbaar Ministerie was er sprake van een criminele organisatie en pleegden ze diefstallen om zich een inkomen te kunnen geven. Er werd twaalf maanden cel en een boete van 800 euro gevorderd, allebei met uitstel. De drie zitten ondertussen wel al drie maanden in voorhechtenis.

Asiel aanvragen

De beklaagden vroegen maandag de vrijspraak. Naar eigen zeggen waren ze niet bij de diefstal betrokken. “Het enige wat ze willen, is asiel aanvragen in ons land en als dat in orde is, op zoek gaan naar werk”, lichtten de advocates van het trio toe. “Dat er in de auto meer dan dertig zakjes pistachenootjes werden aangetroffen? Er worden heel weinig bewijzen voorgelegd dat de nootjes wel degelijk van diefstal afkomstig zouden zijn. Er wordt niet eens aangetoond waar en wanneer ze zouden gestolen zijn en onze cliënten ontkennen de diefstal.”

De rechtbank doet uitspraak op 3 januari.(tdk)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Rechtbank Mechelen