© Politie Antwerpen

Bende vrouwelijke ‘shouldersurfers’ opgerold: politie vindt 9.000 euro cash in Airbnb

Antwerpen -

De Antwerpse politie heeft zaterdag drie vrouwen gearresteerd die verdacht worden van ‘shouldersurfing’. Dat is een fraudetechniek waarbij dieven de pincode van het slachtoffer te weten komen en later geld afhalen met de gestolen bankkaart. Op hun verblijfplaats, een Airbnb in de buurt van Charleroi, vond de politie onder meer 9.000 euro cash.

Het onderzoek naar de bende startte op 7 december aan de kassa van een supermarkt. “Een collega buiten dienst kon een andere klant verwittigen dat twee dames over zijn schouder probeerden mee te kijken om de code van zijn bankkaart te achterhalen”, vertelt woordvoerder Wouter Bruyns van de Antwerpse politie.

Er werd een proces-verbaal opgesteld en op basis van camerabeelden is het onderzoek gestart. De lokale recherche, team gauwdiefstallen, kreeg drie dames in het vizier. Tijdens het onderzoek werd duidelijk dat de verdachten steeds op dezelfde manier te werk gingen. “Twee vrouwen volgden hun slachtoffers en maakten de bankkaart buit. De derde dame reed met de wagen. Een vierde verdachte, een man, zou de auto geleverd hebben”, legt Bruyns uit.

De dieven kwamen in aanmerking voor nog eens twee diefstallen in Berchem en één in Deurne. Telkens haalden ze 2.600 euro af van de rekening van hun slachtoffers.

Dure wijn

De drie dames werden op zaterdag 11 december gearresteerd. “Dat gebeurde op hun verblijfplaats, een Airbnb in de buurt van Charleroi. Die hadden ze nog tot het einde van dit jaar gehuurd. Bij een huiszoeking vond de politie een kleine 9.000 euro cash geld en verschillende voorwerpen die wellicht werden aangekocht met gestolen bankkaarten”, aldus Bruyns. Zo namen de speurders onder meer kledij, handtassen, flessen dure wijn, champagne, sterke drank, sigaretten, potten en pannen in beslag.

De drie waren bovendien niet aan hun proefstuk toe en stonden geseind verschillende bevelen tot gevangenneming. “Voor een van hen stond nog een gevangenisstraf open van acht jaar”, zegt Bruyns. Een van hen verklaarde minderjarig te zijn, maar dat werd tegengesproken door het resultaat van een botscan. Het trio werd voorgeleid en aangehouden door de onderzoeksrechter.

De politie benadrukt nogmaals dat het steeds belangrijk is om aangifte te doen, van welke vorm van oplichting ook. “Verder onderzoek brengt namelijk mogelijk nog andere feiten aan het licht”, klinkt het.

 © Politie Antwerpen

 © Politie Antwerpen

 © Politie Antwerpen

jtp

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER